Dansk eksport nyder godt af mexicansk korruptionskamp

Skrevet af admin

13/04/2016

Dagens topnyheder

Når den mexicanske præsident Enrique Peña Nieto sammen med en erhvervsdelegation onsdag og torsdag er på officielt statsbesøg i Danmark, er håbet, at det kan give endnu mere vind i sejlene for dansk eksport til Mexico.

Siden 2005 er eksporten årligt steget med 15 procent. Den udvikling skyldes blandt andet en betydeligt større politisk stabilitet i Mexico, lyder det fra Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri.

- Jeg synes, at når man taler om Mexico, hører man tit ord som korruption og kriminalitet. Men det er faktisk lidt ufortjent. Der er meget mere politisk stabilitet, end man tror.

- Der er tale om et land, der har en økonomisk vækst, der ligger betydeligt højere end gennemsnitsvæksten i Europa, tilføjer Peter Thagesen.

Den massive stigning i eksport skal også ses i lyset af, at eksportniveauet før 2005 var meget lavt, påpeger underdirektøren.

Siden reformvenlige Enrique Peña Nieto blev valgt som præsident i 2012, har landet oplevet større økonomisk medvind og dalende korruption.

Ifølge Peter Thagesen er det særligt den grønne energisektor, der nyder godt af fremgangen i Mexico.

Det er også her, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) forventer, at danske virksomheder kan få en større fod indenfor på det mexicanske marked, ligesom at den stigende middelklasse kan komme danske virksomheder til gode.

- På grund af den stigende middelklasse i Mexico med mere og mere købekraft stiger lysten til at købe forbrugsgoder, siger ministeren og tilføjer:

- Det kan eksempelvis være danske møbler, tøj og fødevarer af høj kvalitet.

Udenrigsministeriet vurderer, at eksporten til landet vil stige med en milliard kroner frem til 2020.

Godt hjulpet på vej af en bedring i den amerikanske økonomi, vurderer investeringsbanken Goldman Sachs, at Mexico i 2050 vil være blandt verdens fem største økonomier mod en 15.-plads i dag.

/ritzau/