Dansk eksport til Rusland får endnu et gok med svag rubel

Skrevet af admin

22/01/2016

Dagens topnyheder

Med olieprisens nedtur de seneste måneder er den russiske valuta, rublen, samtidig rutsjet nedad. Siden midten af december er rublen faldet 20 procent over for danske kroner, siger valutaanalytiker Morten Nielsen fra Jyske Bank.

- Olieprisen har virkelig fået nogle hug, og når man siger olie, så siger man også Rusland. 60 procent af Ruslands eksport er olie og gas.

- Så det er klart, at når vi ser en oliepris, der på kort tid falder fra niveauet lige under 50 dollar for en tønde til ned under 30 dollar, så går det også ud over Rusland. De har fået kontant afregning på valutaen, siger Morten Nielsen.

Efter længere tids fald ramte rublen torsdag ifølge nyhedsbureauet AFP det laveste niveau nogensinde over for den amerikanske dollar, hvor en dollar kostede 82,63 rubler.

En svag rubel er dårligt nyt for danske virksomheder, der gerne vil sælge deres varer i Rusland, fordi russerne får mindre købekraft, siger Peter Thagesen, underdirektør i DI.

Den danske eksport til Rusland lider i forvejen under de fødevaresanktioner, som den russiske regering indførte i august 2014.

- Fødevareeksporten er stort set stoppet helt. Resten af de virksomheder, som har aktiviteter i Rusland, er ramt af, at deres samarbejdspartnere har rigtig svært ved at betale for deres varer og vil have længere kredittider.

- Samtidig falder efterspørgslen, fordi der er færre og færre penge i omløb derovre, siger Peter Thagesen.

Samlet er den danske eksport ifølge beregninger fra DI faldet 46 procent siden det højeste niveau i 2011.

Fødevareeksporten blev mere end halveret fra 2013 til 2015 på grund af sanktionerne.

Ruslands stop for import af fødevarer var modsvar til EU's økonomiske sanktioner mod Rusland på grund af konflikten med Ukraine. Sanktionerne er sammen med olieprisen med til at presse Ruslands økonomi og valuta helt i bund, siger Peter Thagesen.

Fredag er den russiske valuta kommet sig lidt, og en dollar koster ifølge AFP 80,28 rubler. Det skyldes formentlig, at olieprisen samtidig har rettet sig en smule og fredag morgen igen var kravlet lige over 30 dollar for en tønde.

/ritzau/