Dansk Energi: Ukraine har gas nok til tre-fire måneder

Skrevet af admin

16/06/2014

Dagens topnyheder

Selvom Rusland nu har gjort alvor af truslerne og har lukket for gashanerne til Ukraine, så kan der stadig fyres op i komfurerne i de ukrainske køkkener og i den ukrainske industri. For der er reserver at tage af, som kan vare nogle måneder, lyder det fra Dansk Energi.

- I den vestlige del af Ukraine har man store gaslagre, så vi vurderer, at de har gasforsyninger til tre til fire måneder, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

- Russerne har droslet ned på forsyningerne. Vi ved ikke helt præcist hvor meget, men russerne har sagt, at man fortsat vil levere gas, så man overholder forpligtelserne over for de europæiske lande, tilføjer han.

Gasforsyninger fra Rusland til Europa går via Ukraine, og konflikten mellem Ukraine og Rusland vil også kunne mærkes på gasforsyningen i Europa, vurderer Anders Stouge.

- Systemet er så oldnordisk, at man ikke bare kan lukke for en hane, der forsyner de ukrainske forbrugere med gas. Så i Ukraine vil man forsat kunne tappe af den gas, der egentlig er målrettet det europæiske marked. Det betyder lidt færre leverancer til Europa, siger han.

Det får dog ikke de store konsekvenser lige nu, hvor der er også er europæiske reserver nok.

- De europæiske gaslagre er fyldte efter en meget mild vinter. Desuden står vi jo altså lige nu i en sommerperiode, og der er ikke det store behov for gas, siger Anders Stouge.

- Selvfølgelig skal der bruges gas til at lave mad og til industrien, men der er til gengæld ikke det store behov for at varme boliger op, tilføjer han.

Han mener, at begivenhederne først og fremmest lægger et markant pres på de europæiske toppolitikere.

- Det skaber et voldsomt pres på det politiske system om at levere ambitiøse mål for omstilling frem mod 2030, for det er den eneste måde, vi kan gøre os mindre afhængige af gas udefra.

- Vi bliver nu igen presset udefra, og det skaber usikkerhed, om vi kan stole på forsyningerne. Det er en situation, som et moderne samfund simpelthen ikke kan leve med, siger Anders Stouge.

Det russiske gasselskab, Gazprom, hævder at have 4,5 milliarder dollar til gode i Ukraine. Omvendt hævder ukrainerne at have penge til gode hos russerne, fordi de mener at have betalt overpriser for gassen.

De langvarige gasforhandlinger mellem Ukraine og Rusland brød sammen sent søndag.

Gasforhandlingerne mellem Ukraine og Rusland har været yderligere besværet af, at de to lande er i konflikt omkring oprøret i det østlige Ukraine og russernes annektering af Krim-halvøen.

/ritzau/