Dansk Erhverv: Dom i tv-sag er skuffende

Mens mange tv-købere sikkert klapper i hænderne over fredagens dom i Højesteret i en principel tv-sag, er reaktionen en anden hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, der har kørt sagen for tv-forhandleren.

Her er man skuffet over, at Højesteret fredag afgjorde, at det var en klar fejl, at en tv-forhandler i januar 2008 ikke oplyste en køber om, at hans tv ikke ville kunne modtage de nye DR-kanaler i såkaldt MPEG4-format nogle måneder efter købet.

Ifølge Højesteret burde forhandleren på salgstidspunktet have vidst, at skiftet ville komme, og han skulle have informeret om, at en separat boks ville blive nødvendig - derfor var tv'et så mangelfuldt, at køberen har ret til at ophæve købet.

- Vi ankede Østre Landsrets dom til Højesteret, fordi sagen er meget principiel. Tv-forhandlerne skal selvfølgelig informere om de produkter, de sælger, med den aktuelle viden de har, men de kan ikke spå. Det mener vi stadig, siger markedschef i Dansk Erhverv, Lone Rasmussen.

Tv-forhandleren i sagen får dog ret til at trække 2300 kroner fra prisen, der skal tilbagebetales, fordi kunden havde gavn af tv'et fra januar 2008 til april 2012, hvor han fik et nyt fjernsyn.

Og det er Dansk Erhverv glade for.

- Selvom vi er skuffede, er vi også glade for, at Højesteret foretager et fradrag for den nytte, forbrugeren har haft af tv'et. Fradraget er en nyhed, der kan udbredes til andre produkttyper, siger Lone Rasmussen.

Hos BFE, der siden 1992 har været brancheorganisation for forbrugerelektronik i Danmark, er man forundret over Højesterets kendelse.

- Dommen er overraskende, for det var et fuldt funktionsdygtigt fjernsyn på købstidspunktet, og der var ikke et alternativ i butikkerne; det kom først et år senere, siger BFE's direktør, Laila Kelp Rasmussen.

- Fjernsyn i dag er som computere og mobiltelefoner: Udviklingen går rasende stærkt, og vil man have adgang til den nyeste teknologi, så må man skifte hyppigt eller opgradere, tilføjer hun.

BFE-direktøren peger slutteligt på, at dommen kommer til at betyde, at den enkelte butik i detaljer fremover skal være inde i de politiske beslutninger, der tages i Folketinget.

/ritzau/

Dagens Gossip