Dansk Erhverv klager over manglende tysk dåsepant

Skrevet af admin

14/03/2016

Mest læste i dag

Danskere, der handler øl eller sodavand syd for grænsen, slipper for at betale dåsepant i de tyske grænsebutikker.

Men det er konkurrenceforvridende, og derfor forsøger Dansk Erhverv nu med EU-Kommissionens hjælp at få stoppet den tyske særordning.

- Der skal være lige konkurrenceforhold, og det er urimeligt, at butikker syd for den dansk-tyske grænse slipper for at overholde eksisterende regler og forpligtelser, som alle andre i Tyskland, Danmark og resten af Europa må respektere, siger Laurits Rønn, der er direktør i Dansk Erhverv.

I dag slipper danskere, nordmænd og svenskere for at betale tysk dåsepant i grænsebutikkerne, hvis de udfylder en såkaldt eksporterklæring.

Kampen for at få indført pant i grænsebutikkerne har stået på i mange år, og faktisk indgik den danske regering sidste år en aftale med den tyske delstat Schleswig-Holstein om et pantsystem, der skal træde i kraft senest i 2018.

Men Dansk Erhverv stoler ikke på, at systemet løser problemet.

- For det første er vi slet ikke sikre på, at det bliver indført. Der blev også lavet en aftale i 2009, som der ikke kom noget ud af.

- For det andet gælder det kun i Schleswig-Holstein og ikke i Mecklenburg-Vorpommern, og for det tredje er der fortsat juridiske tvister omkring aftalen, som ikke er løst.

- Vi har ventet i ti år på, at der skulle ske noget, men nu er tålmodigheden brugt op, siger Laurits Rønn.

Klagen fra Dansk Erhverv suppleres af en advokatundersøgelse. Den siger, at den gældende ordning strider mod både tyske regler og EU-lovgivningen.

Dansk Erhverv forventer, at EU-Kommissionen træffer afgørelse i sagen i 2017.

Og klagen fra Dansk Erhverv er nu taget til efterretning af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

- Jeg kan konstatere, at Dansk Erhverv har klaget til EU-Kommissionen over grænsehandlens brug af de såkaldte eksporterklæringer. Derfor går jeg nu i gang med at se på, hvad det betyder for det videre forløb for pantaftalen.

- I første omgang vil der blive taget kontakt til de tyske aftaleparter, hvor det vil blive drøftet, om den indgåede aftale eventuelt skal sættes på standby, indtil der er kommet en afklaring på Dansk Erhvervs klage, lyder det fra ministeren i en mail fra ministeriet.

Også den tyske forbundsregering og delstatsregeringen i Slesvig-Holsten er blevet orienteret om sagen, ligesom Miljø- og Fødevareudvalget vil blive involveret om sagens videre forløb, lyder det videre i mailen.

Det skønnes, at danske kunder hvert år køber 650 millioner dåser øl og sodavand i de tyske grænsebutikker.

/ritzau/