Dansk Erhverv: Regeringen overvurderer igen

Håbet er lysegrønt, men bundlinjen er rød. Sådan lyder vurderingen af regeringens seneste økonomiske redegørelse fra Dansk Erhverv.

Mandag har regeringen nemlig nedjusteret forventningerne til 2013 - igen. Væksten forventes denne gang at blive 0,5 procent og arbejdsløsheden vil i alt falde med 8000.

- Det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at regeringen overvurderer sine forventninger til væksten, siger Geert Laier Christensen, der er analysechef i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

I Økonomisk Redegørelse nedjusterer regeringen forventningerne til BNP-væksten i år til 0,5 procent fra et skøn på 1,2 procent i december 2012.

Geert Laier Christensen hæfter sig ved, at væksten i 2012 blev to procentpoint lavere end gennemsnittet af regeringens forventninger fra 2011.

- Og historien synes nu at gentage sig i 2013, hvor forventningerne er nedjusteret fra 1,7 procent til 0,5 procent på kun ni måneder.

Spørger man Geert Laier Christensen, har regeringen haft for stor tiltro til de vækstinitiativer, den har bragt på banen - blandt andet kickstarten.

- Det har været urealistisk at tro, at Danmark blot ved et fingerknips kan kickstarte økonomien. Det svarer lidt til at smide en påhængsmotor på Oslofærgen, når hovedmotoren er sat ud, siger han.

Samtidig advarer han økonomiminister Margrethe Vestager (R) og hendes kolleger i regeringen om, at der skal sættes turbo på væksten, hvis målene i regeringens egen 2020-plan skal indfries.

- Den danske underperformance i perioden 2012-14 i forhold til det forventede forløb i 2020-planen betyder reelt set, at det danske bruttonationalprodukt ved indgangen til 2015 vil være knap 70 milliarder kroner lavere end forventet, siger Geert Laier Christensen.

/ritzau/

Dagens Gossip