Dansk Erhverv vil have EU til at sætte nødderne fri

Det er ikke Danmarks tungeste afgifter og ej heller en, der invaliderer dansk erhvervsliv. Men for interesseorganisationen Dansk Erhverv er nøddeafgiften et mangeårigt irritationsmoment. Derfor går man nu til EU for at få fjernet den.

Afgiften, der rammer import af nødder i alle former, sender 270 millioner kroner i statens kasse hvert år.

- Ser man på pengene, er det ikke en stor afgift. Men det er en, der giver rigtigt meget administrativt bøvl for mange af vores medlemmer. Så vi har længe gerne ville have gjort noget ved det.

- Den rammer jo importører af alt muligt. Der er nødder i rigtigt mange produkter. Alle mulige former for nøddemix, Nutella, kager, fuglefoder. Der er nødder i flere produkter, end man lige tænker over, siger skattepolitisk chef i Dansk Erhverv Jacob Ravn.

Nøddeafgiften blev indført i 1922 i forbindelse med en skat på luksusvarer. Den skulle sikre, at folk ikke lavede marcipan hjemme for på den måde at omgå skatten på dyre varer som chokolade og konfekt.

Afgiften på nødder er ganske kompliceret, da den svinger fra nøddetype til nøddetype og alt efter, hvordan nødderne er behandlet.

Hasselnødder i skal bliver eksempelvis afkrævet en afgift på 9,73 kroner kiloet, men hvis de pilles ud af skallen og saltes står afgiften i 23,29 kroner kiloet. Hakkede mandler koster 34,88 kroner kiloet i afgifter, men bliver skallen på, er prisen 29,14 kroner.

- Vi har længe sagt, at vi synes, at det var en mærkelig afgift. Men det er ikke kommet nogle steder. Så nu går vil til EU-retten, for vi mener afgiften er i strid med reglerne om forskelsbehandling.

- EU rider ikke samme dag, som de sadler, så der kan godt gå flere år, inden der kommer en afgørelse. Men vi har kæmpet for dette her i flere år, så det gør ikke noget, hvis vi skal vente et par år til, siger Jacob Ravn.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip