Dansk far satte ild til sine børn - nu skal han afsone livstid for drabene

Skrevet af admin

04/07/2016

Dagens topnyheder

En far, der på en ferie i Tyskland satte ild til bilen med sine to døtre på bagsædet, skal afsone livstid for drabene.

Det har Vestre Landsret mandag afgjort. Dommen er en stadfæstelse af byrettens afgørelse.

Efter branden forklarede Peter-Thue Rudgaard til tysk politi, at der var tale om en ulykke, og at han havde været heldig at slippe med alvorlige forbrændinger. Pigerne, der var fastspændt med sikkerhedsseler på bagsædet, nåede ikke ud i tide.

Men en undersøgelse af ligene viste, at døtrene havde sovemedicin i blodet, da branden brød ud. Manden brød senere sammen og erkendte, at han havde forsøgt at begå selvmord og ville tage døtrene med sig i døden.

Derfor bedøvede han pigerne med sovepiller og tømte benzinen fra reservedunkene ud over bilen. Han satte sig på forsædet og tændte sin lighter. Men da ilden brød ud, flygtede han per instinkt.

Stærkt forbrændt overlevede han, og teknikere har tidligere slået fast, at han formentlig kun har siddet i bilen i ganske få sekunder, mens den brændte.

Drabene fandt sted i 2011 på rasteplads i Potsdam ved Berlin. Faren blev ved en tysk domstol idømt livstid.

I retten fortalte han om et forlist ægteskab og strid om forældremyndigheden. Dommeren lagde vægt på, at han havde købt benzin og sovemedicin på forhånd. Det fik forbrydelsen til at fremstå planlagt. Målet skulle være at straffe pigernes mor.

Da den nu 45-årige far skal afsone i Danmark, havde han bedt om at få nedsat sin straf i forbindelse med udmålingen af den tyske straf i dansk kontekst. Han håbede på 14 års fængsel.

Det afviste byretten i Aalborg, og nu har Vestre Landsret erklæret sig enig i den afgørelse. En livstidsdom er på ubestemt tid, men normalt afsoner man mellem 14 og 16 års fængsel.

Forsvarer Jan Schneider fortæller, at han vil søge Procesbevillingsnævnet om at få sagen for Højesteret.

/ritzau/