Dansk filmveteran bejler til fin pris

Bille Augusts anmelderroste familiedrama "Stille Hjerte" om en syg mor, der ønsker at dø, er nomineret som dansk kandidat til Nordisk Råds filmpris, som uddeles om to måneder på Island.

Filmen er af anmelderne blandt andet blevet omtalt som en af "instruktørens bedste film" og "en af hans bedste film i mange år".

Den danske jury, som har tre medlemmer med filmanmelder og radiovært Per Juul Carlsen som formand, mener, at filmen er skruet sammen i "rendyrket nordisk tradition":

- En mesterligt formet og perfekt spillet varmhjertet historie om en uforglemmelig weekend, hvor en familie må forholde sig til en mors ønske om at dø.

Bille August har vundet en stribe filmpriser i både ind- og udland, senest for netop "Stille Hjerte", som høstede fire priser ved Bodil-festen tidligere på året. Blandt andet vandt instruktøren for "bedste film".

De øvrige nominerede til Nordisk Råds filmpris er "Gentlemen" (Sverige), "Mot naturen" (Norge), "Fusi" (Island) og "He ovat paenneet" (Finland).

Både instruktør, manuskriptforfatter og producer er nomineret i forbindelse med den nordiske pris.

"Stille Hjerte" er produceret af Jesper Morthorst. Christian Torpe har skrevet manuskriptet.

Den 66-årige instruktør fik sit gennembrud internationalt i 1988 med filmen "Pelle Erobreren", som vandt en Oscar for bedste udenlandske film.

"Pelle Erobreren", baseret på Martin Andersen Nexøs roman af samme navn, fik ligeledes Guldpalmen samme år.

Bille August flyttede for tre år siden hjem til Danmark efter at have boet i udlandet i 25 år.

Uddelingen af Nordisk Råds filmpris finder sted i Reykjavik 27. oktober.

/ritzau/

Dagens Gossip