Dansk firma til kamp mod vandmasserne

Og længere østpå forsøger ungarerne at redde indbyggere og værdier fra at gå tabt i Donaus vandmasser.

Tusinder af indbyggere i Sachsen-Anhalt er evakueret, mens Elben stiger, og i byen Bitterfeldt måtte patienter på et hospital i al hast bringes i sikkerhed, da et dige truede med at bryde sammen.

Langs Donaus løb i Ungarn forbereder myndigheder og indbyggere sig også på, at vandstanden slår rekorden fra 2006, hvor store landområder blev sat under vand.

Flere landsbyer er evakueret, og i hovedstaden står vandet allerede i flere gader og ventes mandag og tirsdag at nå 8,86 meter over normalen. Soldater og det civile beredskab er udkommanderet til at forstærke diger, men adskillige steder er vandet allerede flydt over eller igennem digerne.

Det danske firma Environment Solutions er med tre mand, herunder direktøren Anders Phillipsen, med i forreste række i kampen mod vandet fra Donau 80 kilometer nord for Budapest.

Firmaet har videreudviklet et godt ti-årigt koncept, hvor store plastikslanger fyldes med tusindvis af liter vand under tryk, så de ligger stabilt og kan fungere som dæmninger mod oversvømmelser.

»Sandsækkens afløser« kalder Anders Phillipsen slangerne.

Firmaet blev tilkaldt af de ungarske myndigheder for at sikre et kæmpe gasdepot med gaslagre både under og over jorden, som normalt ligger 30-40 meter fra Donau. Myndighedernes værste frygt er et gasudslip, hvis området bliver oversvømmet.

Torsdag blev slangerne rullet ud og pumpet fulde af vand, og i dag ligger gasdepotet som en tør ø midt i det stigende vand.

»Man kan sige, at vi bekæmper vand med vand, og det er jo ret genialt,« siger Anders Phillipsen til Berlingske Nyhedsbureau med udsigt til den svulmende Donau.

Allerede inden vandet har nået sit forventede rekordniveau, har der været drama på »gas-øen«.

»Vi havde fået at vide, at i værste fald skulle vores udstyr kunne stå for 80 centimeter vand, så det var, hvad vi tog med, men vandmasserne er blevet ved med at stige, så vi er allerede ti procent over dæmningens maksimale niveau. Men indtil nu holder de stadig vandmasserne ude,« fortæller han.

Myndighederne har dog udarbejdet en evakueringsplan og holder en flugtvej fri for vand, for det har været nødvendigt at indkalde mandskab fra det civile beredskab, der understøtter de vandfyldte slanger med sandsække på bagsiden. Udenfor dæmningerne står vandet nu i 86 centimeters højde.

»Men hvis vandet stiger yderligere ti centimeter, begynder det at være ret seriøst,« siger Anders Phillipsen, der oplyser, at området er karakteriseret som en »ekstrem risikozone«, der er afspærret i flere kilometers omkreds.

»Vi skal hele tiden være klar til at komme væk,« siger Anders Phillipsen.

Det er første gang, de danske dæmninger bruges til at indkapsle et kritisk anlæg som gasdepotet i Ungarn, men de har ellers været i brug flere andre steder i Europa under de igangværende oversvømmelser. Og når arbejdet er færdigt i Ungarn, kalder blandt andre myndigheder Firenze og Venedig på det danske firma.

Dagens Gossip