Dansk Flygtningehjælp: Endelig en samlet EU-strategi

Rigtig fornuftigt. Super godt. Opmuntrende.

Dansk Flygtningehjælp er fuld af ros til EU's nye plan for en løsning på flygtninge- og migrantkrisen i EU.

- EU er nu ved at have en sammenhængende strategi. Det er det bredeste initiativ, jeg har set, og noget af det, som vi har efterspurgt, siger generalsekretær Andreas Kamm til Ritzau.

Han hæfter sig blandt andet ved, at aftalen tilfører "betydelige ressourcer" til FN og til Verdensfødevareprogrammet. Bidraget på 7,5 milliarder kroner skal organisationerne bruge til at styrke indsatsen i nærområderne, hvor flygtningene har akut behov for hjælp.

Alene Libanon har modtaget op mod to millioner flygtninge fra Syrien. Og i Jordan bor mere end 600.000 i barakker og telte.

Lige som Dansk Røde Kors bifalder Dansk Flygtningehjælp, at EU med den nye aftale sigter mod en løsning på mange fronter.

- Vi har netop efterlyst, at man gør rigtig mange ting samtidig. Fokusering på én ting løfter ikke de her udfordringer. Hvis det her bliver implementeret, er det et rigtig godt skridt.

Sammenholdt med aftalen om en fordeling af flygtninge, er EU ifølge Andreas Kamm ved at nærme sig en sammenhængende flygtningepolitik.

- Det er klart, at der kan udvikles og pudses, men det her er i hvert fald udtryk for en mere helhedsorienteret indsats, som lover godt.

Han betegner den økonomiske milliardindsprøjtning til FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) og til Verdensfødevareprogrammet som "helt central".

Og han finder det "fornuftigt", at EU lægger op til et styrket samarbejde med både Tyrkiet og med landene på Balkan, der fungerer som broer til Europa.

- Og så er det opmuntrende at se, at man gerne vil have fokus på migrationsstrømmen fra Afrika og lægger an til, at det skal spille en rolle, når man til november holder Afrika-topmøde, siger han.

Dansk Flygtningehjælp ønsker, at flygtninge og migranter allerede i de nye modtagecentre kan få afklaret, hvor vidt de kan få lov at blive i EU eller om de som migranter uden flygtningestatus skal sendes tilbage.

Det er planen, at de mange nye initiativer skal være sat i værk inden det næste EU-topmøde, der holdes i Bruxelles 15. og 16. oktober.

/ritzau/

Dagens Gossip