Dansk Flygtningehjælp: Indvandrere bør kunne fortryde hjemrejse

Ved at rejse hjem opsiger indvandrere deres danske opholdstilladelse - og muligheden for nogensinde at få den tilbage. Det skriver Politiken.

Hos Dansk Flygtningehjælp, der rådgiver om den praktiske del af de såkaldte repatrieringer, hører repatrieringskonsulent Vagn Klim Larsen af og til om indvandrere, der har fortrudt hjemrejsen.

»Selvfølgelig kan folk blive kede af, at de er vendt hjem. Det kan for eksempel være, at de finder ud af, at de var meget mere knyttet til det, der var i Danmark, end de egentlig troede. Måske savner de børnebørnene her i Danmark endnu mere, end de havde frygtet,« siger Vagn Klim Larsen til Politiken.

Ifølge ham kan en fortrydelsesret give indvandrerne større tryghed i deres beslutning om at repatriere.

1.689 flygtninge og indvandrere har siden 2010 valgt at tage mod tilbuddet om at rejse hjem som følge af repatrieringsloven fra 2000, der i dag giver et støttebeløb til hver hjemvendt indvandrer eller flygtning over 18 år på 125.000 kroner.

Ifølge Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), er det fornuftigt at gøre forskel på indvandrere og flygtninge, da de står i forskellige situationer, hun vil dog gerne være med til at se på, om de hjemrejsende indvandrere kan blive stillet bedre.

»Det kan være svært for dem på forhånd at vurdere, hvordan et liv i for eksempel Tyrkiet vil være, når de ikke har boet der i 40 år. Samtidig kan man frygte, at nogle afholder sig helt fra at flytte tilbage, fordi de ved, at de ikke kan fortryde - og det er jo trist,« siger hun til Politiken.

Ifølge De Radikales integrationsordfører, Liv Holm Andersen (R), er det »helt rimeligt«, at indvandrere og flygtninge har forskellige rettigheder:

»Flygtninge kan fortryde deres repatriering, fordi de ofte har traumer og er kommet til Danmark på dramatisk vis. Indvandrere er ikke flygtet hertil, så det er rimeligt nok, at rettighederne ikke er de samme for dem. Når det er sagt, så er det selvfølgelig trist for de indvandrere, der fortryder - og vi skal gøre alt for, at de tager deres beslutning på et så oplyst grundlag som muligt,« siger hun.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip