Dansk Flygtningehjælp: Syrere skal sluses ind i job

De syriske flygtninge, der kommer til Danmark, har meget vanskeligt ved at få arbejde, det viser en opgørelse som Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og Beskæftigelsesministeriet, skriver Jyllands-Posten.

Blandt de syrere, der fik opholdstilladelse i 2013 og første halvår af 2014, var under to procent kommet i job efter et år ude i kommunerne.

Ifølge generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, kunne en af løsningerne være at tilbyde flygtninge en indslusningsløn, så de kommer i kontakt med den danske arbejdsmarkedskultur.

- Vi har i lang tid peget på den udfordring, at vi i Danmark ikke har så meget held til at få flygtninge i arbejde. Og det på trods af at mange af de syriske flygtninge har en okay skolebaggrund og arbejdserfaring, siger Andreas Kamm.

- Der har vi appelleret til arbejdsmarkedsparterne, om de ikke kan udvikle en indslusningsløn, så flygtningene kan komme i kontakt med arbejdsmarkedet tidligt, og gradvist øve sig ind på det danske arbejdsmarked, tilføjer generalsekretæren.

Andreas Kamm afviser, at de syriske flygtninge ikke vil arbejde, men at de simpelthen ikke kan komme til det. Han sammenligner situationen med et toetagers hus, hvor det danske arbejdsmarked er på første sal, og flygtningene kommer ind i stuen.

- På første sal har du ting som aftalt løn og det forhold, at samfundet leverer kompetent arbejdskraft til arbejdsgiverne - altså hele uddannelsessystemet og fagskoler, siger Kamm.

- Når man så kommer gående ind i stueetagen, hvordan kommer man så op på første sal, hvor de vilkår gælder. Det er svært, hvis der ikke er en stige, som man kan kravle op af. Den stige kunne være en indslusningsløn.

Dansk Arbejdsgiverforening påpeger, at andelen af syrere i job er faldet. Blandt de syrere, der kom i 2010 og 2011, var over syv procent i job efter et år.

/ritzau/

Dagens Gossip