Dansk Folkeparti: Kontrol med Iran er helt afgørende

Efter atomaftalen med Iran skal man lytte til Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, som kalder den en "fejl af historiske proportioner". Aftalen er intet værd, medmindre Irans atomanlæg kontrolleres nøje af FN's atomenergikommission, IAEA.

Det siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

Han påpeger, at Irans tidligere leder, Mahmoud Ahmadinejad, truede med at udslette Israel.

- Det er værd at lytte til Israel, som er truet med udslettelse. Hvis de ikke er beroliget, så skal vi være utrolig opmærksomme på, at kontrollen skal være 100 procent. Var det ikke Lenin, som sagde, at tillid er godt, men kontrol er bedre, lyder det fra Søren Espersen.

Til gengæld støtter han, at aftalen sløjfer sanktionerne, som kan genindføres på 65 dage, hvis Iran ikke overholder aftalen, som indebærer, at landet ikke må udvikle atomvåben.

- Sanktionerne har bare betydet, at Iran har fået forsyninger andetsteds fra. Det helt afgørende nu er kontrollen, mener Søren Espersen.

Han tvivler på, at Rusland og Kina vil genindføre handelssanktioner efter 65 dage.

- Israel har konsekvent peget på, at når sanktionerne først er væk, så er der ikke ret stor sandsynlighed for, at Rusland og Kina vil være med igen. Så er de i fuld gang med alt det, de gerne vil bygge og har udviklet handlen med Iran, siger Søren Espersen.

Han beroliges ikke af, at våbensanktioner mod Iran gælder i yderligere fem år.

- Jeg synes ikke om embargo og sanktioner, for Iran skaffer bare våben ad anden vej, siger Søren Espersen.

Han håber, at Iran kan lægge en dæmper på sine allierede - Hamas i Gaza, Hizbollah i Libanon og Bashar al-Assad i Syrien.

- Iran har en vældig stor indflydelse på, hvad der sker i Syrien, og Hamas og Hizbollah får deres våben fra Iran, siger Søren Espersen, udenrigsordfører for Dansk Folkeparti.

/ritzau/

Dagens Gossip