Dansk Folkeparti kræver dement-egnede ældreboliger

Sådan lyder kravet fra Dansk Folkepartis socialordfører, Karin Nødgaard (DF). Kun hver syvende plejebolig er ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten bygget til demente, men det skal der laves om på, mener Dansk Folkeparti.

»Vi må se i øjnene, at antallet af demente er stærkt stigende, og så må der handles derefter. Det drejer sig ikke alene om at give den demente borger en værdig alderdom, men også om at sikre, at de pårørende føler sig trygge ved at tage det store skridt, som det er at sende et familiemedlem på plejehjem,« siger Karin Nødgaard i en skriftlig kommentar.

Der er i dag cirka 85.000 danskere, som lider af demens, og tallet ventes at blive næsten fordoblet frem mod 2040.

Ud af landets cirka 46.000 plejeboliger er kun omkring 6.000 bygget som en egentlig demensbolig, hvor der for eksempel er sikring af udgangene.

Karin Nødgaard bifalder en opfordring fra Ældre Sagen, der foreslår, at kommunerne som udbudskrav ved nybyggeri af ældreboliger skal sikre, at de nye boliger er egnede til ældre borgere med demens.

Samtidig vil Karin Nødgaard have kommunerne til at tage den eksisterende boligmasse under øjesyn, så det kan kortlægges, hvor meget en renovering i retning af bedre egnethed for demente vil koste.

»Det handler om, at vi fremtidssikrer vore ældreboliger, så vi ikke lige pludselig står med store mangler. Derfor bør vi sikre, at alle boliger til ældre i fremtiden bliver designet til demente. Og så må kommunerne hver især undersøge, hvordan de eksisterende ældreboliger kan gøres velegnede til at dække behovene hos demente borgere,« siger Karin Nødgaard.

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) siger til Jyllands-Posten, at hun vil vende sagen med ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S).

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip