Dansk Folkeparti vil granske ny stormoskes finanser

Det mener Dansk Folkeparti, efter at den kommende stormoske på Rovsingsgade på Nørrebro i København er blevet sponsoreret af oliestaten Qatar, som har lagt 150 millioner kroner i projektet.

»Vi skal simpelthen følge med tiden, fordi vi har de her eksempler med en udenlandsk donor, som kan have nogle bevæggrunde, som ingen ved noget om eller kan kontrollere. Det er kun rimeligt, at man får fuldstændig klarhed over det,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

Han peger desuden på, at det tidligere har været fremme, at moskeen på Vibevej i det københavnske nordvestkvarter har modtaget finansiering af det iranske præstestyre.

Dansk Islamisk Råd, der står bag opførelsen af moskeen på Rovsingsgade, har forsikret, at der ikke følger nogen krav om at prædike en bestemt form for islam med millionerne fra Qatar. Den 6.800 kvadratmeter store moské ventes at åbne senere i år. Går alt efter planen, bliver det med deltagelse af Qatars afgåede emir, Hamad bin Khalifa.

Men trods Dansk Islamisk Råds forsikringer er Dansk Folkeparti ikke desto mindre bekymret for, at ekstremistiske kræfter får mulighed for at vokse sig stærke i moskeen.

»Hvis man bare modtager en check uden forpligtelser, så kan der meget vel ligge noget andet bag, så det er meget vigtigt at få klarhed over, hvem der finansierer, hvordan har vedkommende tjent sine penge, og hvad er det for en grundlæggende kultur og holdning, der ligger bag? Det kan godt være, at man ikke kan standse projektet eller donationen, men det kan betyde, at alle kan se, hvad der foregår,« siger Peter Skaarup.

»Vi håber i virkeligheden på at kunne bruge det til at bremse tendenser, der går i retning af ekstremisme, og at man misbruger folks tillid her i landet,« siger han.

Dansk Folkeparti fremsætter i løbet af efteråret et beslutningsforslag om, at den kommende ændring af indsamlingsloven indeholder et krav om, at trossamfund og friskoler offentliggør regnskaber, årsrapporter og oplysninger om donorer.

Dagens Gossip