Dansk Folkeparti vil ikke gøre alkohol dyrere

Skrevet af admin

29/12/2015

Dagens topnyheder

Dansk Folkeparti vil ikke være med til at hæve afgifterne på rom, whisky og vodka på supermarkedernes spiritushylder.

Det siger sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), efter at Lægeforeningen i Berlingske foreslår at indføre minimumspriser på alkohol i et forsøg på at mindske danskernes alkoholforbrug ved for eksempel at hæve afgifterne.

Men hvis prisen på alkohol i Danmark stiger, vil folk blot køre over grænsen for at fylde bilen med billigere spiritus.

- Jeg er enig i at gøre noget for alkoholkulturen. Men hvis du hæver prisen på alt alkohol, vil folk bare tage til grænsen og købe billige øl og spiritus, spår DF's sundhedsordfører.

Misbrugseksperten Henrik Rindom peger ligeledes på, at højere danske afgifter vil betyde øget grænsehandel.

Dansk enegang vil nemlig ikke batte noget, når man bare kan køre ned til grænsen og købe øl til to kroner, mener han.

- Jeg så da meget gerne, at EU-landene gik sammen om at hæve alkoholprisen, så den billigste liter øl i hele Europa mindst kom til at koste det samme som en liter økologisk mælk, siger Henrik Rindom.

SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl, mener, at det skal være slut med, at unge kan drikke sig i hegnet i billig vodka til 70 kroner flasken, og heller ikke Socialdemokraterne er bange for at hæve afgifterne for alkohol.

- Mange politikere er totalt forskrækkede, når man taler regulering og begrænsning. Vi er fra Socialdemokraternes side villige til på sundhedsområdet at tage nogle initiativer, som gør det lettere for danskerne at være sundere, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) mener dog, at Lægeforeningens idé ikke er særlig god.

- Selv om en minimumspris muligvis vil få nogle til at drikke lidt mindre, så tvivler jeg på, at det vil have en stor effekt på folkesundheden som sådan at hæve prisen på øl, vin og spiritus med et par kroner eller fem, siger hun til Berlingske.

/ritzau/