Dansk forfatter kritiserer Danmark: Jeg vil hellere være svensker

Den danske fordatter Suzanne Brøgger siger til den svenske avis Expressen, at hun hellere ville være svensker, hvis hun selv kunne vælge. Hun mener, at vi i Danmark har mistet den åbenhed og tolerance og det frisind, som hun er vokset op med.

71-årige Brøgger fortæller, at hendes multikulturelle baggrund og opvækst gør, at hun i dag identificerer sig mere med svenskerne.

- Sverige passer bedre til min egen multinationale baggrund. Den politik, som I har ført, er i sidste ende mere realistisk. Desuden er jeres intellektuelle niveau højere end i Danmark - selvom jeg ved, at mange svenskere ikke er enige, siger hun til Expressen.

Hun tilføjer, at hun ikke føler sig decideret flov over sin nationalitet som dansker. I hvert fald ikke hele tiden:

- Jeg går ikke rundt hver dag med en følelse af skam. Men jeg forstår godt, at danskere i udlandet ikke vil identificere sig med det, der sker i Danmark nu. At tage smykker fra flygtninge. Hukommelsen er så kort. Da den britiske avis The Guardian offentliggjorde en karikatur af statsminister Lars Løkke Rasmussen, hvor han lignede en nazistist, var folk chokeret i Danmark. Men identitet er ikke bare, hvordan du ser dig selv, men også hvordan andre ser dig. Danskerne er gode til at glemme.

Læs også: Sofie Gråbøl: Svært at være stolt af Danmark

Af samme grund synes hun, at det er ærgerligt, at Sverige så småt er begyndt at følge Danmark, når det gælder udlændingepolitikken.

- Det er en utrolig sørgelig udvikling, som jeg håber blot er midlertidig. Engang byggede vi en bro mellem Sverige og Danmark, nu bygger vi en mur.

- Vi ser racistiske manifestationer, strammere lovgivning og en smykkelov, der minder om Nazityskland - det er bare guldtænderne, der mangler. Da instruktøren Thomas Vinterberg var nede i Berlin, sagde han, at han skammede sig over at være dansk. Så blev han kaldt for en forrræder derhjemme. Sådan er det med ytringsfriheden, siger Suzanne Brøgger til Expressen.

Suzanne Brøgger er ikke den første offentlige person i Danmark, der står frem og udtrykker utilfredshed med dansk lovgivning på flygtningeområdet.

I kølvandet på den omstridte 'smykkelov' var blandt andre Thomas Vinterberg og Sofie Gråbøl ude og kritisere regeringen i skarpe vendinger.

Følg Dagens Debat for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip