Dansk forsker advarer: Hovedpinepiller kan være farlige for gravide

Det smertestillende stof paracetamol kan reducere dannelsen af æg i æggestokkene med op til 50 procent. Det skriver Politiken.

Paracetamol findes blandt andet i håndkøbspræparater som Panodil og Pinex.

Et hold af danske, franske og tyske forskere har skrevet en artikel, der er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Toxicological Sciences.

Her er der foretaget forsøg med mus. Resultater, der ikke uden videre kan overføres til mennesker. Men alligevel finder adjunkt David Møbjerg Kristensen fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet det meget foruroligende:

- Paracetamol ser ud til at være endnu farligere for fostre, end vi hidtil har vidst. Og for at være på den sikre side bør Lægemiddelstyrelsen efter min opfattelse hurtigst muligt gøre noget for at begrænse gravides brug af smertestillende håndkøbsmidler med paracetamol, siger David Møbjerg Kristensen.

I forsøget gav man drægtige hunmus en dosis paracetamol, der i forhold til deres kropsvægt svarer til det, gravide kvinder ifølge Lægemiddelstyrelsen må indtage.

- Vi kunne se, at paracetamol hæmmede celledelingen i æggestokkene hos de hunmusefostre, der havde været udsat for stoffet. Af indlysende etiske årsager kan man ikke udføre denne type forsøg på gravide kvinder, men når vi mener, at hovedtendensen fra museforsøgene med stor sandsynlighed også må antages at kunne være gældende for mennesker, skyldes det blandt andet størrelsen af den daglige dosis paracetamol, forsøgsmusene fik, siger David Møbjerg Kristensen.

Lægemiddelstyrelsen ‘følger sikkerheden ved paracetamol nøje og vil forholde sig til det nye studie, så snart, det er publiceret’. Det oplyser de til Politiken.

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip