Dansk forskning lider under afvisninger fra 788.000 danskere

Det er ved at udvikle sig til et massivt problem for forskningen, da det er blevet svært at lave undersøgelser, der kan tegne et statistisk brugbart billede af befolkningen, skriver avisen.

»Vi får langt ringere indsigt i vigtige samfundsmæssige forhold som eksempelvis udbredelsen af ludomani og alkoholisme, fordi vi ikke når ud til store grupper af befolkningen, især dem, som er sårbare,« siger forskningsdirektør Ole Gregersen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Udvælgelsen til danske forskningsundersøgelser sker gennem CPR-registret, og her har så mange som 788.000 danskere sagt ja til den såkaldte forskerbeskyttelse, der betyder, at de ikke må kontaktes. Den beskyttelse gælder til evig tid, hvis de ikke fravælger den igen.

Hver fjerde dansker i alderen fra 25 til 35 år har for eksempel bedt om forskerbeskyttelse. Og især personer fra lavere socialgrupper, der typisk rammes af arbejdsløshed og misbrug, har ifølge Politiken fravalgt at deltage.

»Når så mange mennesker ikke må kontaktes, svækkes kvaliteten af de undersøgelser, der laves,« siger kontorchef Peter Linde fra Danmarks Statistik.

Problemet er nu blevet så alvorligt, at økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) vil gribe ind. Der kræves nemlig en lovændring for at ændre på forskerbeskyttelsen, så den for eksempel bliver tidsbegrænset.

»Jeg er meget opmærksom på problemet, og jeg vil gerne ændre lovgivningen inden for det næste års tid. Sammen med ordførerne vil jeg drøfte, hvordan det kan gribes an både fremadrettet og i forhold til dem, der er forskerbeskyttet nu. Vi skal finde en model, der er rimelig, og som der er flertal for,« siger hun til Politiken.

Dagens Gossip