Dansk forskning: Tusindvis af kvinder får fjernet livmoderen unødigt

Skrevet af Jesper Larsen

02/09/2015

Mest læste i dag

Flere tusinde danske kvinder kunne undgå at få fjernet deres livmoder, hvis lægerne i stedet brugte et simpelt trick, viser ny forskning fra Syddansk Universitet. 

Det er et kendt og simpelt trick til at fjerne muskelknuder i livmoderen, der ifølge forskerne bruges alt for lidt, og det har gjort, at mange kvinder unødigt har gennemgået en operation, hvor livmoderen er blevet fjernet. 

Det er et indgreb med lokalbedøvelse, hvor man de seneste 15 år har behandlet muskelknuder i livmoderen, som forskerne har set på, hvordan siden er blevet brugt. 

- Konklusionen er, at metoden bruges alt for lidt. Hvert år får omkring 6000 kvinder fjernet livmoderen, af dem cirka 2000 på grund af muskelknuder. Det tal er alt for højt, når man i mange tilfælde vil kunne behandle knuderne uden det store indgreb, som en fjernelse af livmoderen er, siger Poul Erik Andersen, der er professor og specialeansvarlig overlæge i radiologi på Syddansk Universitet og OUH.

Muskelknuder i livmoderen rammer mellem 40 og 50 procent af alle kvinder, oftest i 40-45 års alderen, og mellem 20 og 30 procent af tilfældene er behandlingskrævende.

- Det er et stort problem, at kvinderne formentlig ikke altid får valget mellem at få fjernet hele livmoderen eller blive henvist til radiologerne, der kan udføre det langt mindre omfattende indgreb. Langt flere bør få tilbudt kateterbehandlingen, siger Poul Erik Andersen.

Odense Universitetshospital har arbejdet med behandlingen siden 1999.