Dansk forsvarsfænomen under van Bastens vinger

Efter de næste eksamener i dansk og fysik er vel overstået, rejser den danske U16-landsholdsforsvarer nemlig fra hjembyen Roskilde for at teste sit store fodboldtalent af på en tre-årig aftale hos Æresdivisonsklubben Heerenveen. Her er det er planen, at han efter en indkøring skal op og træne under cheftræner Marco van Basten.

- Der er ikke så lang vej til førsteholdet i den klub. Det betyder meget for mit valg. Det var også vigtigt for mig, at deres ungdomshold ligger helt i top, så det er nogle af de bedste ungdomsspillere i Holland, jeg skal træne med hver dag, siger Stefan Gartenmann til sporten.dk.

Den 185 centimeter lange centerforsvarer har med sine 80 kilo vist gennem hele sæsonen, at ikke alene hans fysik, men også hans psyke var mere end klar til at blande sig med FC Roskildes bedste seniorspillere i 2. division Øst. Talentet var så indlysende, at scouts fra europæiske topklubber måtte til at finde Roskilde frem på deres GPS for første gang nogensinde. Forsvarsfænomenet  kunne vælge mellem flere udenlandske klubber allerede i januars transfervindue.

Men valget faldt på Heerenveen frem for klubber som engelske Fulham. Samtidig valgte Stefan Gartenmann i samråd med sin agent og sine forældre at færdiggøre sin folkeskole-eksamen, inden han rejste ud.

- Jeg har ikke noget imod hård konkurrence. Men jeg følte, at Heerenveen tænkte mere på at udvikle mennesket og ikke kun fodboldspilleren. I Fulham følte jeg mig bare som en af de andre. Sådan var det ikke i Heerenveen, forklarer Stefan Gartenmann om sit valg.

De bedste Superliga-klubber opdagede også, at FC Roskilde havde noget særligt på trapperne. Men i sidste ende trak udsigten til at spille sammen med otte landsholdsspillere på Heerenveens U19-hold mere.

- Der har igennem flere år været tilbud fra danske topklubber om at komme at træne med, så jeg kunne overveje et skifte. Det har der også været her på det seneste, når udlandet begyndte at kalde. Men udlandsdrømmen trak bare mere, og det kunne blive meget at skulle transportere mig en time frem og tilbage hver dag. Alternativt skulle jeg alligevel bo alene i København, og så kunne jeg næsten lige så godt tage det helt store spring, vurderer Stefan Gartenmann.

I Heerenveen skal han spille med talenter på sin egen alder i de første måneder, så han kan få ro til at lære hollandsk, falde til i sin nye skole og i den plejefamilie, som landsholdets Lasse Schöne boede hos, da den nuværende Ajax-spiller tog vigtige uddannelsesår i Heerenveen fra 2002 til 2006.

- Jeg har i hvert fald fået at vide, at jeg er moden og mentalt stærk. Jeg føler heller ikke selv, det bliver noget problem. Jeg har et godt sprogøre, så det bliver heller ikke den forhindring, der kommer til at skabe problemer for mig, når jeg skal falde til, mener talentet.Han bliver blot endnu et dansk talent, der skal vise sig voksen som teenager efter et tidligt ryk til udlandet. Succesen for udlandsprofessionelle teenagere som 17-årige Pierre-Emil Højbjerg i Bayern München og 18-årige Viktor Fischer i Ajax har motiveret i takt med, at de europæiske klubber skal leve op til UEFAs kvoter for brug af egenproducerede talenter i førsteholdstruppen.

- Jeg havde ikke forventet, at det ville komme så hurtigt for mig. Men det inspirerer helt sikkert at spillere, der bare er et par år ældre, lige pludselig stryger mod stjernerne. Det motiverer også mig til at tage springet, siger Gartenmann.

Når man taler med Stefan Gartenmann, er man ikke i tvivl om, at han er mere moden end den gennemsnitlige elev fra 9. klasse. Han er forberedt på modgang.

- Jeg plejer at være god til at håndtere modgang. Men jeg er samtidig meget kritisk over for mig selv, så jeg sørger for at have nogle ting, jeg hele tiden skal arbejde med. Det at leve uden mor og far er ikke mit problem. Jeg har faktisk ikke rigtig noget imod at være lidt alene, siger Stefan Gartenmann, når han bliver bedt om at forklare, hvorfor han ikke bliver et af de unge talenter, der foldes sammen, når ensomheden i et hårdt og uvant konkurrencemiljø dræner lysten.

Han forventer at klare det sidste lægetjek i Heerenveen og blive den første på U16-landsholdet på udenlandsk kontrakt. Men bestemt ikke den sidste. For det er ikke kun U19-landsholdet, der løfter fremtidsudsigterne hos danske roligans.

- Jeg tror faktisk også, at min egen årgang kan gøre det rigtig godt. Vi har måske 15 spillere, der allerede har været ude for at prøvetræne i en stor europæisk klub. Det er rigtig gode spillere, forklarer han.

Hans nye cheftræner, Marco van Basten, afgjorde EM-finalen i juni 1988 med en flugter ind over verdens bedste målmand Rinat Dasajev i Sovjetunionens mål. Først i 1997 blev Stefan Gartenmann født. Alligevel er han godt klar over, hvad det er for en Ajax- og Milan-legende, han skal træne under, hvis alt går efter planen.

- Jeg har set nogle kampe og de klip med ham, hvor han laver de mest vanvittige mål. Ham er jeg også meget beæret over at skulle møde.

Hvis Stefan Gartenmann var vokset op på samme tid som Marco van Basten, havde han formentlig været en af de forsvarsspillere, der havde elsket at give superangriberen blå mærker i Jürgen Kohler-klassen.

- Jeg elsker at spille de fysiske kampe. Jeg elsker, når man fører 1-0 med ti minutter igen, og man virkelig skal forsvare den hjem mod et tungt pres. Det er dér, hvor de rigtige hovedstødsdueller og nærkampe ligger. Jeg vil gerne slås, men jeg vil også have plads til at kunne lave det finurlige med bolden. Jeg må erkende, at jeg godt kan finde plads til en hælaflevering, selvom træneren ikke er så begejstret for det. Det er vigtigt for mig at bryde ud af det rene fysiske spil til en afveksling, lyder Gartenmanns beskrivelse af sin passion for fodboldspillet.

Fra den 1. juli får han selv lov til at bevise, at han kan leve op til den.

Dagens Gossip