Dansk frygt: Britisk EU-exit kan skade os

Danskerne følger den britiske afstemning om at forlade eller blive i EU med en vis nervøsitet.

Det viser en ny meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, hvor 1010 repræsentativt udvalgte danskere er spurgt.

41 procent af danskerne tror, at det vil skade dansk økonomi, hvis briterne træder ud af EU. Knap 26 procent mener ikke, det vil have konsekvenser, mens 29 procent svarer "ved ikke".

41 mener også, at det helt overordnet vil skade Danmark, hvis briterne siger farvel.

Danskernes skepsis skyldes flere grunde, mener professor i statskundskab Rebecca Adler-Nissen fra Københavns Universitet.

- På mange måder er Danmarks skæbne bundet sammen med briternes. Den anden grund er mere politisk. Mange danskere har den opfattelse, at vi deler holdning med briterne.

- Vi kan godt lide ideen om det indre marked, men ikke den store politiske konstruktion. Man ser briterne som allierede, når det gælder EU, siger hun.

Den mest væsentlige grund er dog, at Storbritannien er et stort marked for Danmark og danske virksomheder.

- Det betyder, at der er mange personlige relationer. Mange danskere bor i Storbritannien, og mange briter bor i Danmark. Der er mange forbindelser, som bliver skåret over eller fjernere, hvis briterne forlader unionen, siger hun.

Professor i statskundskab Derek Beach fra Aarhus Universitet minder om, at Danmark har et skæbnefællesskab med briterne, når det drejer sig om EU.

- Storbritannien har altid været danskernes store ven på mange af suverænitetsområderne, og vi har brug for den storebror. Mange danskere vil føle sig efterladte, hvis vi mister vores skeptiske ven og bliver efterladt i et EU med en lang række sydeuropæiske lande, siger han.

Når et rekordstort antal briter torsdag ventes at gå til stemmeurnerne, skyldes det, at den britiske premierminister, David Cameron, for tre et halvt år siden lovede, at han ville give briterne en folkeafstemning om EU-medlemskabet.

67 procent af danskerne er dog fortrøstningsfulde og tror, at EU-samarbejdet overlever, selv om briterne går.

Resultatet ventes tidligt fredag morgen.

/ritzau/

Dagens Gossip