Dansk general i Mali havde nær sendt norsk FN-styrke hjem

Den øverste militære leder af FN's internationale mission i Mali, den danske generalmajor Michael A. Lollesgaard, var tidligere på året tæt på at måtte sende den norske FN-styrke hjem.

Det fortæller han i et interview med VG.

Årsagen var ifølge den norske avis en ny leder af Norges bidrag, oberstløjtnant Kurt Svensson, som blev indsat i marts.

Straks efter sin indsættelse besluttede Svensson, at det norske bidrag - et transportfly - ikke længere skulle flyve til Kidal, da det ifølge chefen var for farligt.

Den vurdering var i strid med alle sikkerhedsvurderinger i FN-styrken Minusma, som består af over 11.500 soldater og civile fra 40 forskellige lande.

- Når et land kommer med egne regler på denne måde, vil det komplicere opgaven for hele FN-styrken. Så må jeg selvfølgelig overveje, om jeg skal beholde bidraget, eller om jeg skal finde andre, som kan løse det bedre, siger Michael A. Lollesgaard til VG.

Den norske beslutning kom på et yderst uheldigt tidspunkt ifølge FN-chefen.

Styrkens lejr i Kidal var blevet rystet af et selvmordsangreb en måned tidligere, og syv FN-soldater var blevet dræbt.

- På det tidspunkt var det særlig vigtigt at flyve til Kidal. Situationen for soldaterne deroppe var - og er - forfærdelig, siger generalmajoren til den norske avis.

Det lykkedes at få den norske FN-chef til at flyve med Hercules-flyet til Kidal. Men siden er flyvningerne indstillet af FN-missionens ledelse. Det skyldes, at dele af lejren er ødelagt efter optøjer.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip