Dansk Greenpeace-aktivist risikerer tiltale for pirateri

RUSLAND: Greenpeace-aktivisterne fra skibet »Arctic Sunrise«, som også tæller en dansk kvinde, vil blive retsforfulgt for aktionen mod en olieboreplatform nord for Rusland i Arktis i sidste uge. Og tiltalen vil sandsynligvis lyde på pirateri.

Det slår den magtfulde statslige undersøgelseskommission fast, skriver flere internationale medier.

»Det skal bemærkes, at alle personer uanset statsborgerskab, som angreb olieboreplatformen, vil blive gjort strafferetligt ansvarlige,« siger kommissionens talsmand, Vladimir Markin i en udtalelse.

Russerne betragter Greenpeace-aktionen onsdag som en trussel mod den russiske suverænitet og den regionale miljøsikkerhed, fortæller Markin.

Under aktionen kravlede to miljøaktivister op på olieboreplatformen fra Gazprom for at demonstrere mod selskabets planer om at blive det første selskab, der producerer olie i vandene i Arktis.

»Arctic Sunrise« med danskeren og 29 andre Greenpeace-aktivister, som er under russisk kontrol, ankommer til den nordlige havneby Murmansk tirsdag. Besætningen er anholdt af de russiske myndigheder og har været tilbageholdt på skibet siden torsdag, hvor russiske soldater boardede.

Den danske ambassade har været i kontakt med de russiske myndigheder for at tale med danskeren. Og tirsdag eftermiddag får en dansk repræsentant lov til at gå ombord på skibet, har de russiske myndigheder lovet, oplyste det danske udenrigsministerium mandag.

Dagens Gossip