Dansk Greenpeace-aktivist sendes bag tremmer i to måneder

I de to måneder må hun - ligesom flere andre Greenpeace-aktivister fra skibet »Arctic Sunrise« - vente bag russiske tremmer, mens efterforskere undersøger aktionen mod en olieboreplatform i sidste uge nærmere.

Aktivisterne er ikke formelt blevet sigtet, men Rusland mistænker alle ombord på skibet, i alt 30 personer, heraf fire russere og 26 udlændinge, for pirateri. Ifølge Greenpeace Rusland lyder den konkrete mistanke på, at de har engageret sig i »pirateri med det formål at overtage ejendom ved at true med vold«.

Under aktionen sidste onsdag klatrede to aktivister fra Finland og Schweiz op på Gazproms olieboreplatform, hvor de ville demonstrere mod selskabets planer om at blive det første selskab, der producerer olie i vandene i Arktis. De resterende blev på »Arctic Sunrise«, hvor de alle blev anholdt og tilbageholdt af russiske myndigheder, mens skibet blev trukket tilbage til land, hvor det lagde til kaj tirsdag.

Indtil videre er otte personer ud over danskeren blevet fængslet frem til 24. november. Blandt dem er også skibets kaptajn, og det ventes, at de resterende også kommer for en dommer torsdag.

Alle Greenpeace-aktivisterne, der har været tilbageholdt siden torsdag i sidste uge, blev iført håndjern ført ind i forskellige retssale torsdag formiddag.

Læs også: Greenpeace håber stadig på frifindelse af dansker

Danskeren pointerede fra buret, at hun er en del af en »ikke-voldelig« organisation og afviser - som der står i dommerens papirer, at aktivisterne har brugt våben.

»Jeg er fra en fredelig organisation. Jeg forsøger at rede Arktis, men jeg er ikke enig i det, der står i papirerne. Jeg er her bare for at sprede ordet,« sagde Anne Mie Roer Jensen, mens hun også understregede, at alt udstyr ombord på skibet ikke var brandfarligt og noget, der ikke kunne skabe gnister.

Og til efterforskernes krav om, at hun skulle varetægtsfængsles for at undgå, at hun stak af eller ødelagde beviser, hvis hun er på fri fod, svarede hun, at hun ingen grund havde til at tage ud af landet.

»Greenpeace og jeg har ikke noget at skjule,« sagde Anne Mie Roer Jensen.

I Danmark finder formanden for Udenrigspolitisk Nævn, Mette Gjerskov (S), det »voldsomt«, at aktivisterne bliver fængslet. Men hun vil ikke blande sig i andre landes retssystem, og i første omgang går den diplomatiske snak gennem Udenrigsministeriet, understreger hun.

»Men jeg vil sende en klar opfordring til russerne om at behandle det på domstolsniveau og ikke på politisk niveau,« siger hun.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip