Dansk Greenpeace-aktivist vil anke varetægtsfængsling

RUSLAND: Den danske kvinde, Anne Mie Roer Jensen, som torsdag blev varetægtsfængslet i to måneder i Rusland, vil anke afgørelsen. Det oplyser Jon Burgwald, der er arktisansvarlig i Greenpeace.

Anken er endnu ikke formelt meddelt de russiske myndigheder, men det arbejder Greenpeace på, fortæller han. Herefter skal en ny dommer vurdere varetægtsfængslingen.

Anne Mie Roer Jensen var med som én af den 30 personer store besætning på Greenpeace-skibet »Arctic Sunrise«, da det blev bordet af de russiske myndigheder sidste uge. Det skete, efter to aktivister fra skibet var klatret op på siden af en olieboreplatform fra det russiske energiselskab Gazprom. Greenpeace demonstrerede mod det, organisationen betegner som risikable olieboringer i Arktis, som kan skade naturen i det uberørte område.

De russiske myndigheder mener imidlertid, at aktionen kan betragtes som pirateri, og mens politiet efterforsker sagen, er den danske kvinde derfor blevet varetægtsfængslet.

Det danske udenrigsministerium følger sagen tæt og holder blandt andet øje med, at det russiske retsvæsen behandler Anne Mie Roer Jensen efter gældende regler, fortæller Ole Egberg Mikkelsen, der er chef for Udenrigsministeriets Borgerservice og Kommunikation.

Han oplyser, at den danske ambassade i Rusland er parat til både at hjælpe Anne Mie Roer Jensen på et juridisk og personligt plan.

»Vi har en vigtig opgave med at varetage kontakten til familie og pårørende. Det er tit det, der er meget belastende ved fængselssager i udlandet. Man kommer væk fra familien og de vante omgivelser. Vi gør, hvad vi kan for at lette kontakten hjem til familie og venner og sørge for, at man får danske aviser og den slags,« forklarer han.

Selvom fængselsforholdene i Rusland er anderledes end de danske, så er der ikke grund til at tro, at Anne Mie Roer Jensen ikke skulle blive behandlet godt, siger Ole Egberg Mikkelsen.

»Det er nok ikke som at sidde i et dansk fængsel. Der kan være en sproglig barriere, men vores erfaring er, at det sjældent er de fysiske forhold, man kan sætte en finger på i udenlandske fængsler. De fleste klager snarere over, at de er isoleret og væk fra familie og venner.«

Borgerservice-chefen oplyser, at den danske kvinde får »den bedst mulige russiske advokatbistand« i sagen.

Dagens Gossip