Dansk Industri siger nej til Børsting-forslag

Bosserne i fagbevægelsen kan tale alt det de vil, om at virksomhederne skal modernisere deres produktionsapparater og investere Danmark ud af krisen.

Sådan lyder meldingen fra Dansk Industri. Udmeldingen fra LO-formand Harald Børsting, Dansk Metal-formand Claus Jensen og 3F-formand Poul Erik Skov Christensen vækker absolut ingen genklang.

- Man kan ikke tale investeringer i vejret. Virksomhederne foretager de investeringer, der er rentable, og som de kan finde finansiering til. Der skal være en baggrund for det. Og der er ingen baggrund lige nu, siger cheføkonom i Dansk Industri, Klaus Rasmussen, til Newspaq.

Toppen i fagbevægelsen peger på tal fra Danmarks Statistik, der viser, at virksomhederne i 2007 havde en opsparing på 24 milliarder kroner - og fire år senere var den vokset til 165 milliarder kroner.

Investeringerne er samtidig faldet drastisk i forhold til Sverige og Tyskland. Men hos Dansk Industri siger Klaus Rasmussen, at der er en afgørende forskel på konkurrencevnen, når man sammenligner Danmark med nabolandene.

Lønningerne er steget voldsomt i Danmark siden midten af 1990'erne. Og det bider os nu i halen.

- Sverige og Tyskland er kommet bedre igennem krisen, fordi de havde en bedre konkurrenceevne. Vi satte den over styr ved at uddele alt for høje lønstigninger i en årrække, siger Klaus Rasmussen.

Regeringen har forsøgt at skubbe gang i investeringerne ved at åbne et tidsbegrænset vindue, hvor virksomhederne kan afskrive 115 procent af deres investeringer.

Men så længe den økonomiske krise hænger ved i Sydeuropa, hiver de danske virksomheder ikke læderet op af baglommen, lyder det fra Dansk Industri.

- Det skaber både usikkerhed og tilbagegang i afsætningen til de markeder. Det har spredt sig i en sådan grad, at både Tyskland og Sverige også ligger underdrejet for tiden, siger han.

Men arbejdsmarkedsforsker professor Henning Jørgensen, Aalborg Universitet afviser påstanden fra Dansk Industri om, at det ikke kan betale sig for virksomhederne at investere i nye maskiner og skabelsen af arbejdspladser.

- Det er noget vrøvl. Hvis ikke det var rentabelt nok, så ville de jo flytte til udlandet allesammen. Danmark er et af de sikreste steder at investere. Og det er et af de mest konkurrencemindede steder. Det viser alle internationale undersøgelser, siger Henning Jørgensen.

Han medgiver, at mange især små og mellemstore virksomheder har det svært. Men blandt landets største og toneangivende virksomheder er der mange, der klarer sig godt for tiden.

- Aktieindekset har aldrig været højere. Der bliver tjent styrtende med penge i mange virksomheder. Men ni procent af sidste års overskud i virksomhederne bliver ikke investeret. Så jeg køber ikke Dansk Industris forklarinig, siger han.

Dagens Gossip