Dansk inflation i 2015 blev den laveste siden 1953

Skrevet af admin

11/01/2016

Dagens topnyheder

Fra 2014 til 2015 steg det gennemsnitlige forbrugerprisindeks med 0,5 procent. Det er det laveste niveau siden 1953, oplyser Danmarks Statistik.

Dermed lander inflationstakten i Danmark på det laveste niveau i 62 år. Det er især de lave oliepriser, der har holdt det generelle prisniveau nede, siger seniorøkonom i Jyske Bank Niels Rønholt.

- Renset for energi og uforarbejdede fødevarer hedder den såkaldte underliggende inflation 1,2 procent, skriver han i en kommentar.

Ifølge cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank er de beskedne prisstigninger en god nyhed ikke bare for danskernes husholdning - men også for dansk økonomi som sådan.

- Selv om lønstigningerne er små, får de fleste danskere flere penge mellem hænderne, da priserne stiger endnu mindre end lønningerne.

- De lave prisstigninger kan derfor være med til at løfte forbruget og dermed skubbe det spæde økonomiske opsving fremad, siger han.

Mens den årlige inflationstakt i 2015 landede på et nyt lavpunkt, så steg niveauet, hvis man ser isoleret på december 2015.

Her steg det samlede forbrugerprisindeks 0,5 procent i forhold til samme måned sidste år mod kun 0,3 procent i november.

I 2014 endte den gennemsnitlige forbrugerprisindeks på en årlige stigning på 0,6 procent. I 1953 steg priserne derimod med en halv procent.

/ritzau/