Dansk iværksætteri halser gevaldigt efter

Rapporten, som sammenligner udviklingen i en række europæiske lande samt USA og Australien, fastslår ifølge avisen, at kun økonomisk trængte Spanien er placeret dårligere end Danmark, når det kommer til iværksætteri. Den udvikling vækker stor bekymring hos Dansk Iværksætterforening.

»Tallene repræsenterer en ildevarslende vejrudsigt for Danmarks evne til at skabe nye vækstarbejdspladser, helt almindelige arbejdspladser og samtidig den innovationskraft, der ligger i vores nye virksomheder,« siger direktør i Dansk Iværksætterforening, Jakob Engel-Schmidt, til Politiken.

Den økonomiske samarbejdsorganisation OECDs seneste tal viser desuden, at antallet af nye virksomheder er faldet langt mere drastisk i Danmark end i andre europæiske lande som Belgien, Holland og Italien. Og så er der er langt op til Sverige og Storbritannien, hvor antallet af nye virksomheder er steget betragteligt.

»Det er en vital del af økonomien, som er i dårlig form,« siger Jakob Engel-Schmidt, der foruden sit job i Dansk Iværksætterforening er tidligere formand for Venstres Ungdom og netop har overtaget Gitte Lillelund-Bechs (V) plads i Folketinget.

Professor Torben Bager, der leder Idea Entrepreneurship Centre på Syddansk Universitet, siger til Politiken, at der er god grund til at være bekymret på Danmarks vegne. Ifølge professoren er det mest bedrøvelige ved udviklingen, at faldet i antal nye virksomheder herhjemme også gælder de såkaldte gazellevirksomheder med høj vækst.

»Det er nemlig her, vi får de mange nye job, vi i den grad har brug for,« siger han.

Dagens Gossip