Dansk jordemor: - Endnu en vagt, hvor jeg tørrer sveden af panden og siger “pyha, det gik godt”

- Det er søndag morgen. Klokken er 7.30. Jeg er på vej hjem fra min aftenvagt. Det vil sige, jeg kunne ikke gå hjem. Vi var tre, der måtte blive. Nu har jeg haft otte timers overarbejde, og så skal jeg hjem og sove, før jeg møder klokken 15 igen. Det er ikke ynk eller klynk. Det er simpelthen min hverdag.

Sådan lyder det fra en af de jordemødre, der fortæller om en ganske almindelig arbejdsdag i en video, der er lagt på YouTube af #Jordemødreforlivet.

Filmen er optaget af 50 jordemødre fra hele landet under eller umiddelbart efter deres vagt i løbet af 12 dage i oktober. Initiativet er opstået i en aktionsgruppe for jordemødre, der hedder “Nu kan det fandengalemig være nok”.

Filmen er klippet og redigeret af jordemor Stina Kruse Skov, som er talskvinden for aktionsgruppen. Videoen er gået viralt.

I den fortæller jordemødrene om en presset hverdag.

- Endnu en vagt, hvor jeg tørrer sveden af panden og siger “Pyha, det gik godt”, lyder det fra en jordemoder.

Læs også: Jordemoder om nye nedskæringer: Nu kan det fandengalemig være nok!

- I dag har jeg måtte sætte en patient, der havde åbnet sig otte centimeter i venteværelset, fordi vi hverken havde stuer eller jordmødre til hende, fortæller en anden.

På initiativets Facebook-side står der om videoen: 

- Det her er jordemødre, der beretter om, hvad der egentlig foregår på landets fødeafdelinger. De er vant til at blive kaldt ”de pæne piger”, der ikke råber op, men i stedet lider i stilhed, når de bliver bedt om at løbe lidt stærkere, hoppe lidt højere og smile lidt mere. Men sandheden er, at arbejdspresset er begyndt at gå ud over sikkerheden på fødeafdelingerne, og jordemødrene kan ikke længere yde den nødvendige omsorg omkring de fødende. Forringet patientsikkerhed og for få hænder giver både utryghed hos jordemødrene, men særligt også hos de gravide, de fødende og deres familier.

Se videoen nedenfor.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip