Dansk kaffefarm hærget i Uganda

Pengene blev brugt til at købe jord op og gøre klar til at dyrke kaffe, men tilbage i november 2012 blev farmen angrebet af den ugandiske minister for land, Aidah Nantaba, der angiveligt har hyret banditter til sit forehavende.

»Ministeren vadede rundt på vores jord, og pludselig kom nogle hooligans løbende hen mod vores bygninger. Mine ansatte sagde: »Nu må du simpelthen flygte,« siger Trine Riis Jensen om sin flugt hen til den lokale politistation:

»Det var forfærdeligt. Jeg følte mig truet på livet.«

Bygninger, kaffeplanter og indhegninger på den 64 hektar store bedrift blev hærget. Ødelæggelserne gjorde store dele af det arbejde, Trine Riis Jensen sammen med sine ansatte havde udført, spildt.

»Vi er der for at lave en forretning men med den afledte effekt, at vi sammen med lokalbefolkningen kunne skabe udvikling. Men på en eller anden måde forsvinder romantikken omkring Afrika. Og det skal den sikkert også,« siger hun.

Den ugandiske minister ønskede ifølge dokumenter, Berlingske Nyhedsbureau er besiddelse af, at genbosætte nogle af de områder, som Trine Riis Jensen på lovlig vis købte for at bygge kaffefarmen tilbage i 2011.

Hvor meget ødelæggelserne har kostet for firmaet bag farmen, Riis Coffee Ltd., er et anliggende mellem den ugandiske stat og en række juridiske instanser, men Trine Riis Jensen giver ingenlunde op.

»Der skal sørges for, at konflikterne bliver løst. Derudover vil vi have adgang til jorden igen. Vi vil selvfølgelig have en kompensation for de ødelæggelser, der har fundet sted,« siger hun og understreger, at der findes en løsning:

»Vi er fanget i et politisk spørgsmål. Men vi bliver ved og giver ikke op«.

Chefkonsulent ved Dansk Industri, Marie Gad, mener, at situationen kan gå ud over Uganda, fordi den slags historier skræmmer investorer fra landet, der igennem mange år har været et af dansk udviklingsbistands flagskibe.

»Det er problematisk, fordi folk har en opfattelse af, at risikoen er høj på det afrikanske marked. Det er en forestilling, der er blevet udfordret de seneste år, men når der så sker tilbageslag, som der sker her, er det meget skadeligt for investorernes lyst til at investere,« siger hun og påpeger, at det virker som om, problemet i Uganda begrænser sig til landbrug og jordbesiddelser.

Danmark har en såkaldt investeringsaftale med Uganda om gensidigt at beskytte investeringer, der tilhører hinandens lande. Derfor har den danske ambassade i hovedstaden Kampala også været involveret og den danske udviklingsminister Christian Friis Bach (R) orienteret.

Dagens Gossip