Dansk køkkengigant skovler penge ind

Der er igen penge i danske køkkener. Nobia Danmark, som står bag HTH, Invita og uno form, har i 2012 bragt indtjeningen tilbage på niveauet før finanskrisen.

Nobia Danmark fik i 2012 et resultat på 96 millioner kroner efter skat, mod 70 millioner kroner året før og samtidig er omsætningen vokset fra 1,6 til 1,7 milliarder kroner. Det viser køkkenproducentens regnskab.

Måles indtjeningen før skat, renter og afskrivninger – det såkaldte EBIT-mål så tjente virksomheden 179 millioner kroner i 2012, hvilket stort set svarer til indtjeningen på 202 millioner i 2007. Samtidig er omsætningen i dag næsten en fjerdedel højere, end da boligmarkedet kulminerede i 2007.

Her blev den danske køkkenproducent alvorlig ramt på bundlinjen, der dalede fra 100 mio. kr. i 2008 til 13 mio. kr. året efter.

De træge år er blevet brugt til at effektivisere hele organisationen, og koncernen de seneste fem år haft fokus på at skærpe produktionen, hvilket bl. a. er sket ved netop at automatisere og sammenlægge to fabrikker.

»Krisen skabte en sund sult. Den fik os til at trimme organisationen og løfte blikket. Vi er gået fra at være en dansk til en nordisk køkkenvirksomhed,« udtaler Lars Bay-Smidt i en pressemeddelelse.

Produktiviteten på virksomhedens fabrikker er ifølge Nobia 35 procent højere i dag end i 2008. Med en markedsandel på ca. 30 procent af køkkenmarkedet herhjemme er Nobia Danmark branchens største producent. Selskabet producerer flere end 75.000 køkkener om året fra fabrikkerne i Ølgod og Farsø.

Samtidig er Danmark fortsat koncernens hovedmarked, men de seneste år har køkkenproducenten øget eksporten.

Mens Nobia Danmark i 2007 eksporterede 22,5 procent af produktionen, er eksportandelen nu 35 procent. Navnlig på det svenske, norske og finske køkkenmarked er der ifølge Nobia stigende interesse for dansk køkkendesign. 

Dagens Gossip