Dansk kollaps - farvel til VM

11. juni 2013. En aften Morten Olsen aldrig glemmer.

Det værste nederlag i landstrænertiden. I 13 år som boss og succesfuld landstræner for Danmark. Måske bliver den dato også sidste gang, Morten Olsen var at finde i det danske landstrænersæde.

Det er spekulationer. En ting kan de danske landsholdsspillere være helt sikre på.

Der kan bookes tidlig sommerferie i 2014, for VM i Brasilien skal ses hjemme foran skærmen. Med 0-4 nederlaget til Armenien er VM-billetten reelt væk, selv om andenpladsen stadig kan nås i matematikkens yderligheder.

Men det grumme nederlag i Parken til verdensranglistens nummer 89 giver i hvert fald ingen tro på, at Danmark har evnerne til at vinde de sidste fire kampe i gruppen. For det var rent ud sagt pinligt, hvad de danske spillere leverede tirsdag aften.

Det store spørgsmål er også, om landstræner Morten Olsen føler, at han har mere at give af, ovenpå en kvalifikation der har været en lang nedtur, hvis man ser bort fra 3-0 sejren ude over Tjekkiet.

Tirsdag aften i København lignede Olsen i hvert fald en lammet mand ovenpå det totale kollaps.

Allerede i kampens første minut fik man en forsmag på, hvad de 14.284 tilskuere og tv-seerne hjemme i stuerne skulle pines igennem i resten af kampen. En forfærdelig clearing af Simon Kjær endte på armenske fødder, og efterfølgende fik samme Kjær slet ikke skærmet af for den tidligere Randers-bomber Yura Movsisyan, der sendte bolden i nettet.

27 sekunder var spillet, og det var dermed det hurtigste mål scoret mod Danmark i Parken nogensinde. Den tidligere rekord stod Italiens Filippo Inzaghi noteret for, da han i 1999 scorede efter 36 sekunders spil på Jesper Grønkjærs fejlslagne tilbagelægning. Da Armenien scorede igen efter 19 minutter var det igen Kjær, der kom i fokus, da han var skyld i, at den danske off-side fælde glippede, og så kunne Armeniens Aras Öbiliz let score igen.

Nederlaget til Armenien må i den grad være en af landstræner Morten Olsens værste, af de 35 han har tabt i sine 13 år i sædet. Det var en kamp, der på mange måder udstillede de problemer, som Danmark i den her VM-kvalifikation har kæmpet med. En offensiv der ikke kunne ramme målet, når de endelig fik spillet sig igennem det armenske forsvar, og så en defensiv der var så håbløs, at man kunne stille en bagkæde af naboer på villavejen, der kunne gøre det bedre.

De danske spillere virkede stressede i selv de mest ufarlige situationer, og de var rystende nervøse, når kampens bedste Yura Movsisyan var i fremdrift. En Movsisyan der så kronede sin storkamp med kampens tredje scoring i anden halvleg ovenpå endnu en perlerække af forsvarsfejl af Danmark.

Morten Olsen havde foretrukket sin sikre 4-3-3 opstilling, men bagud 0-2 forsøgte han med plan b ved at indskifte Nicklas Pedersen i stedet for Niki Zimling. Det gav en smule mere bid offensivt, men det var slet ikke nok til at ryste armenerne, der spillede som var de i en VM-finale. Og så da Brøndbys store bomber Simon Makienok skulle ind for at udgøre den sidste satsning, så måtte Nicklas Pedersen endda skiftes ud, fordi han i mellemtiden var blevet skadet.

Det var et symbol på en forfærdelig aften i Parken. Ligesom Parkens græstæppe, de mange tomme sæder, Simon Kjærs præstation og så det overskyggende danske kollaps var.

Meget sigende vendte de danske tilskuere landsholdet ryggen og jublede med de få armenske fans, da Henrik Mkhitaryan scorede kampens sidste mål. Endnu et symbol.

 

 

 

Dagens Gossip