Dansk krigsforbryder-dommer taget af sag

I juni offentliggjorde BT et brev, hvori Fredrik Harhoff beskyldte domstolen for at have ændret praksis, så krigsforbrydere, der ellers ville være blevet fundet skyldige, gik fri. Ifølge Harhoff var krigsforbryderdomstolens ændring kommet som følge af pres fra USA og Israel.

Frederik Harhoff skriver blandt andet at krigsforbrydere fra det tidligere Jugoslavien, heriblandt generalstabschef Momcilo Perisic, kunne have været dømt, hvis det ikke var for domstolens praksisændring. Perisic blev i første omgang idømt 27 års fængsel for krigsforbrydelser i Sarajevo og Srebrenica i 1993 til 1995, men blev senere frifundet.

Ifølge Information lyder kendelsen fra 28. august, at »Dommer Harhoff i sit brev har demonstreret en partiskhed til fordel for domfældelse på en måde, som en rimelig og ordentligt informeret iagttager med rimelighed ville opfatte som partiskhed«. En af tre dommere var uenig i kendelsen.

Efter frakendelsen af Frederik Harhoff erhverv bliver det vanskelig at få det tilbage, vurderer ekspert i international strafferert Dov Jacobs fra Leiden University.

»Harhoffs mulighed for at fortsætte ved domstolen er lig nul. Desuden rejser afgørelsen tvivl om mange af de uafsluttede sager, som Harhoff har fungeret som dommer i. Afgørelsen er et mareridt for krigsforbryderdomstolen,« siger Dov Jacobs til Information, som ikke har fået en kommentar fra Frederik Harhoff selv.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip