Dansk kvinde risikerer russisk anklage for pirateri

Aktivisternes skib er ifølge nyhedsbureauet AFP ved at blive bugseret til Murmansk i Rusland, efter at russiske grænsevagter sent torsdag stormede skibet fra en helikopter.

Ruslands myndigheder oplyste fredag, at grænsevagterne har beviser på, at aktivisterne har begået pirateri. Det er en lovovertrædelse, som i Rusland har en strafferamme på mellem fem og 15 års fængsel.

Det danske udenrigsministerium kan blot bekræfte, at en dansk kvinde er ombord, men ikke hvilke beviser, russerne har. Dog følger man situationen tæt.

»Vi har været i kontakt med hendes familie, og gennem vores ambassade i Rusland har vi kontaktet de russiske myndigheder. Og så vil vi yde det, der hedder konsulær bistand, hvis der er behov for det,« siger kontorchef hos Udenrigsministeriets Borgerservice, Ole Egberg Mikkelsen.

Han oplyser desuden, at skibet forventes at være i havn i løbet af mandagen i Murmansk, der ligger cirka 1.485 kilometer fra Moskva, og herefter kan man fra dansk side finde ud af, hvorvidt kvinden er sigtet.

»Vi ved ikke, om der bliver tale om en sigtelse endnu,« forklarer han.

Ifølge det russiske udenrigsministerium og Ruslands føderale efterretningstjeneste (FSB), hvoraf sidstnævnte fører tilsyn med grænsevagterne, har aktivisterne bragt liv i fare, infiltreret boreplatformen og gennemført såkaldt ekstremistiske aktiviteter, skriver AFP.

Russiske specialstyrker bevæbnet med pistoler har overtaget kontrollen med skibet, Arctic Sunrise, hvor aktivister fra blandt andre Rusland, Holland, Finland, Schweiz og Danmark bliver tilbageholdt.

Greenpeace-aktionen var rettet mod verdens største naturgasselskab, Gazprom, og aktivisterne protesterede mod selskabets planer om at blive det første selskab, der producerer olie i vandene i Arktis.

Ifølge Greenpeace vil det få katastrofale konsekvenser, hvis der sker olielækager i det uberørte miljø ved Arktis.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip