Dansk landbrug i 2013: Kun hver fjerde ko kommer ud på græs

I løbet af de seneste ti år er antallet af danske malkekøer, der kommer på græs, faldet fra 75 til 25 procent.

Det viser nye tal fra Videncentret for Landbrug, skriver Politiken.

Køerne bliver generelt sundere og mælken bedre, når de får lov til at komme på græs. Forskning fra Aarhus Universitet viser ifølge Politiken, at køer i besætninger, der aldrig kommer på græs, har 46 procent større risiko for at dø eller blive aflivet end køer i besætninger, der sendes på græs i sommermånederne.

Samtidig er næringsindholdet i mælk fra græssende køer bedre, siger Mette Krogh, lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.

»I græs findes en fedtsyre, der hedder linolensyre, som er en gavnlig omega 3-fedtsyre og et stof, der hedder betacaroten, som er et forstadie til A-vitamin. Andelen af begge dele bliver væsentlig højere i mælken, når køerne går på græs,« siger hun til Politiken.

Hos dyrevelfærdsorganisationen WSPA vurderer man, at flere køer nok skal komme på græs fremover.

»Det ligger dybt i mange danskere, at køer er noget, der går på markerne, så de kan slet ikke forestille sig, at så mange køer er på stald året rundt. I det øjeblik der kommer en efterspørgsel på mælk fra græssende køer, så skal køerne nok komme ud på græs igen,« siger Pernille Fraas Johnsen, kampagnechef i WSPA, til Politiken.

Dagens Gossip