Dansk måling: Ytringsfriheden er ikke truet

Skrevet af admin

15/01/2015

Dagens topnyheder

På trods af sidste uges angreb mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo og Jyllands-Postens beslutning om af sikkerhedshensyn at afstå fra at bringe tegninger fra magasinet mener et flertal af danskerne, at ytringsfriheden ikke er truet i Danmark.

Det viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Over halvdelen - 52,5 procent - svarer nej til, at ytringsfriheden er truet. Det er det samme resultat som ved en tilsvarende måling i december 2013.

Det overrasker valgforsker Rune Stubager, Aarhus Universitet, at den seneste uges begivenheder ikke slår igennem i målingen som en større bekymring for ytringsfrihedens tilstand i Danmark.

- Min forklaring vil umiddelbart være, at folk alligevel oplever en distance. Dette var noget, der foregik i Frankrig og ikke i Danmark, siger Rune Stubager til Jyllands-Posten.

Han ser dog en tendens til, at angrebene i Frankrig alligevel kan aflæses i målingen blandt de 41,7 procent, der svarer, at ytringsfriheden er truet.

I denne gruppe er det næsten ni ud af 10 - 87,4 procent - der peger på, at truslen kommer fra islamisk terrorisme, mens det var 75,5 procent i målingen fra 2013.

Johannes Andersen, lektor i statskundskab ved Aalborg Universitet, mener, at mange års debat om Muhammed-tegningerne har givet nogle fastlåste positioner, og at det viser sig i målingen.

- På den ene side har vi dem, der siger, at her fik vi et ret tydeligt bevis på, at ytringsfriheden er truet. På den anden side er der den opfattelse, at vi kan til enhver tid sige, hvad vi vil, men det er der ingen grund til at gøre altid. Så har man jo en idé om, at ytringsfriheden ikke er specielt truet, siger han til avisen.

/ritzau/