Dansk minister: Klimaaftalen sikrer vores børns fremtid

Den globale klimaaftale er en historisk sejr for en verden, der er splittet af konflikter og kriser, lyder det fra den danske energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), som har repræsenteret regeringen på COP21 i Paris.

- Hele verden er på tværs af skel, religioner og konflikter blevet enige om at gøre en indsats for, at vores børn, børnebørn og oldebørn kan trække vejret og leve en fornuftig tilværelse.

- I den tid, jeg har været minister, er det her det største øjeblik. Jeg mindes ikke noget i min aktive tid i politik som dette, siger Lars Christian Lilleholt (V).

Undervejs i processen har klimaministeren udtrykt ærgrelse over, at ambitionerne i aftalen ikke har været høje nok. Den utilfredshed er borte lørdag aften, selv om ikke alle kravene er indfriet.

Den danske regering har sænket CO2-målet fra 40 til 37 procent og skåret i klimapuljen til ulandene. Men den historiske aftale får ikke Lilleholt til at ændre holdning.

- Vi har vedtaget en klimaaftale tilbage i 2012, som medfører - med de tal vi kender i dag - at vi når en CO2-reduktion i 2020 på 37 procent. Det placerer Danmark blandt de lande i verden, der reducerer udledningen allermest.

- Det, der glæder mig særligt ved denne aftale, er, at nu får vi resten af verden med. Nu får vi resten af verden til at følge det gode eksempel, som Danmark har været i rigtigt mange år, siger ministeren.

Han roser det franske formandskab for at lykkes med den vanskelige opgave, som den danske regering ikke kunne løfte i 2009, da den var vært for COP15 i Bella Center.

- Det franske formandskab har gjort en fantastisk stor indsats. Man har brugt fransk diplomati, og EU har spillet en rigtig stærk rolle, siger Lilleholt.

- Landene har været indstillet på, at det skulle lykkes, blandt andet ved at 186 lande havde givet tilsagn om, hvordan de vil løse CO2-udfordringen, siger Lilleholt.

/ritzau/

Dagens Gossip