Dansk moské hylder Saudi-Arabiens udbredelse af islam i Danmark

Lederen af organisationen Dansk Islamisk Råd, Abdul Hamid Hamdi, der står bag den Qatar-finansierede stormoské på Vingelodden i Københavns Nordvestkvarter, hylder Saudi-Arabien for det konservative lands bidrag til at udbrede islam i Danmark.

Kærlighedserklæringen til Saudi-Arabien bliver fremsat af den indflydelsesrige danske muslim i den regeringstro saudiske avis, Al-Riyadh, hvor han roser det konservative kongedømme for sin indsats for at udbrede islam og for at støtte islamiske centre, som det Dansk Islamisk Råd selv driver i København. 

Ifølge avisen, der er en af de største i Saudi Arabien, blev den varme tak til Saudi-Arabien fremsat i forbindelse med en konference om islam, som kongedømmet havde været med til at organisere i stormoskéen i Københavns Nordvestkvarter for nylig.  

Moskéen på Vingelodden er Danmarks største, og byggeriet kom i stand efter ørkenstaten Qatar tilførte projektet omkring 100 millioner kroner, så det kunne realiseres. 

Stening af kvinder og fysisk straf
Qatar og Saudi-Arabien er nære allierede, når det kommer til tokningen af islam, da de begge er overvejende sunni-muslimske, ligesom begge lande praktiserer en særdeles konservativ tilgang til religionen, der byder på stening af kvinder og afhugning af lemmer. 

Og ifølge en ekspert i saudiske forhold, har den meget konservative tilgang til islam været medvirkende til, at der er sket en stor spredning af voldelig religiøs ekstremisme i verden. 

Tysk vicekansler: Saudi Arabien skal stoppe med at betale for fundementalistiske moskeer i Tyskland

- Både Qatar og Saudi-Arabien følger en wahabistisk tolkning af islam, der er meget rigid og streng, og som er fjendtligt indstillet overfor andre fortolkninger af islam, siger leder af Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, Dietrich Jung, til Dagens.dk. 

Ifølge Dietrich Jung har den meget rigide tilgang til islam, som de to ørkenstater praktiserer, også givet grobund for salafistiske og jihadistiske bevægelser. 

- Den meget strenge fortolkning af islam har været med til at give grobund til salafistiske og jihadistiske bevægelser, som vi ser i dag, siger Dietrich Jung til Dagens.dk. 

I sin takketale rettede Abdul Hamid Hamdi, der er leder af Dansk Islamisk Råd, der står bag moskéen, også en varm tak til den saudiske minister for islamiske anliggender, (økonomisk red.) støtte, kald og vejledning, Sheikh Saleh Al-Sheikh.

Ministeren er kendt for at være en meget konservativ tilbeder af wahabisme, og han har stået for Saudi-Arabiens eksport af islam til hele verden stort set uafbrudt siden 1996.

Han er desuden særdeles tæt på det saudiske kongehus, der styrer det fundementalistiske land med en jernnæve. 

"Et trist dansk-saudisk samarbejde"
Det socialdemokratiske folketingsmedlem, Lars Aslan, er ikke overrasket over det nære samarbejde mellem moskéen og det konservative regime i Saudi Arabien. 

- Det overrasker mig ikke, at moskéen er positv overfor Saudi-Arabiens udbredelse af islam. Landet er gode venner med Saudi-Arabien, men jeg synes samarbejdet er meget trist, siger Lars Aslan Rasmussen, til Dagens.dk.

Han understreger, at moskéen er fri til at gøre og mene, hvad de vil, men han mener, det er vigtigt at huske, at der er tale om konservative og totalitære regimer. 

Læs også: Saudi Arabien sender imam, der skal inspirere danske muslimer

- Islamisk Stat og Saudi-Arabien tror meget på det samme. Straffesystemet, og synet på kvinder og homoseksuelle er det samme, så teologisk er der ikke den store forskel på det to, siger Lars Aslan Rasmussen til Dagens.dk.

Tysk modstand mod saudisk støtte
I december måned var den tyske vicekansler, Sigmar Gabriel, ude og og kræve, at Saudi-Arabien stoppede med at finansiere moskéer i Tyskland, som ifølge ham er en af de største årsager til, at der er en stigning af islamisk ekstremisme i Europa. 

I samme ombæring understregede Sigmar Gabriel, at der skulle føres mere kontrol med moskéerne, og at der skulle blokeres for ethvert forsøg på yderligere finansieringer fra Saudi-Arabien. 

Læs også: Dansk Folkeparti vil nægte saudi arabisk imam indrejse til Danmark

Kræver mere kontrol i Danmark
Lars Aslan Rasmussen så også gerne, at der blev ført mere kontrol med moskéerne herhjemme. 

- Jeg synes helt klart, der skal føres mere kontrol, og vi bør tage det mere alvorligt. Saudi-Arabien har ødelagt meget for liberale værdier blandt muslimer, og for mig er det et af de værste forbryderregimer i verden, siger Lars Aslan Rasmussen til Dagens.dk. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Islamisk Råd. 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip