Dansk musiker: Jeg føler mig ikke velkommen i Danmark

Den irakiskfødte trommeslager Ihan Haydar, beskriver i et opslag på Facebook, hvor svært det er for hende at blive godkendt som dansk statsborger. 

Den populære trommeslager i bandet LIGA har vundet Melodi Grand Prix i Danmark og flere priser, men alligevel er det en kamp for hende at blive anerkendt.

I opslaget beskriver hun den opslidende proces med ansøgninger om midlertidige opholdstilladelser og myndigheder, der konstant truer med fratage hende sine rettigheder, hvis hun begår den mindste fejl.

Problemerne startede, da Ihan Haydar blev 18 år. Hun havde ikke fået at vide fra Udlændingestyrelsen, at hun nu skulle have sit eget opholdskort. 

Ved et tilfælde skulle hun have checket sit pas hos politiet, der endte med at tilbageholde hende, fordi der ikke var orden i hendes papirer. 

- Efter flere timer kom vi til en løsning: jeg skulle søge om permanent opholdstilladelse, og i mellemtiden ville de holde godt øje med mig. Der var bare én lille ting ved den ansøgning. Man skal være en 'aktiv medborger', og i deres verden er det enten at have deltaget aktivt i en forening eller bestået en medborgerskabsprøve.

- Det skal lige nævnes, at jeg et par måneder inden alt dette vandt det danske Melodi Grand Prix 2012 sammen med Soluna Samay og skulle til Aserbajdsjan for at repræsentere Danmark. Udover dette talte jeg flydende dansk, gik på gymnasiet, havde 3 jobs, gik til sport og levede et dansk liv. Det syntes de ikke var aktivt nok...

- Så jeg skulle op til en aktiv-medborgerskabsprøve - men jeg skulle uheldigvis op til dansk studentereksamen samme dag som medborgerskabsprøven var sat til. Hvis jeg ikke kom, skulle jeg vente et halvt år før jeg kunne komme op til en ny medborgerskabsprøve, siden prøven kun blev afholdt 2 gange om året...

-Jeg valgte selvfølgelig at færdiggøre min studentereksamen, og måtte derfor aflevere min opholdstilladelsesansøgning uden at have bestået medborgerskabsprøven, skriver Ihan Haydar i opslaget, der er delt mere end 8000 gange og liket af over 20.000. 

Herefter fulgte 15 nervepirrende måneder, før hun fik sin permanente opholdstilladelse, men så kom det næste bureaukratiske bjerg: Statsborgerskab. 

- Så nu skulle der søges om statsborgerskab. Inden jeg kunne søge, skulle jeg starte med at betale 728 kr. for at komme op til en prøve, hvor der skulle svares på 40 spørgsmål omkring Danmark - en åndssvag prøve, som mine pæredanske venner ikke engang kunne svare på spørgsmålene til.

- Så skulle jeg vente på at den blev behandlet. Jeg bestod, og nu måtte jeg søge om statsborgerskab. Jeg skulle betale 1.000 kr. og vente 18 måneder før min ansøgning kunne blive behandlet, skriver hun, og nævner episoder med en gæld på 82 kroner til Skat, der kunne trække tæppet væk under hendes ansøgning. 

Og den hårde medfart for at blive dansker har fået hende til at genoverveje sin ansøgning, selvom hun føler sig pæredansk. 

- Det kan ikke være rigtigt, at man bliver behandlet på den måde! Nu vil den nye regering endda stramme reglerne, så det bliver endnu sværere at blive statsborger. Hvorfor?!? Tro mig, reglerne er stramme nok! Og jeg har her på det sidste overvejet på det kraftigste at ringe og få trukket min ansøgning tilbage.

- Jeg vil slet ikke være en del af sådan et samfund, hvis det er sådan, man bliver behandlet. Jeg har slet ikke lyst til at være dansk statsborger, hvis Danmark skal være et så lukket et land.

- Jeg ved ikke med jer, men jeg synes at det er pisse uretfærdigt. Jeg føler mig uvelkommen og er frustreret over måden jeg bliver behandlet på.

-Danskerne skulle selv prøve at komme hertil.. I skulle prøve at sidde i kø ved Udlændingestyrelsen i 4 timer bare for at få et stempel i passet eller aflevere en ansøgning. I skulle prøve at blive tiltalt som et problem i hvert eneste brev fra det offentlige. I skulle prøve det og se, om I gider at finde jer i det. Det gider jeg ikke..!

- I går vågnede jeg op til at Voice 15 havde nomineret mig til 'Årets Ikon’. Men jeg vågnede også op til en deprimerende mail fra Udlændingestyrelsen, som mindede mig om, at jeg endnu ikke skal føle mig velkommen...

// Ihan

 

 

 
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/da_DK/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Okay, jeg føler at jeg har brug for at komme ud med noget. Som de fleste af jer ved, kæmper jeg lidt med at få dansk...

Posted by L.I.G.A on 3. september 2015

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip