Dansk rapport peger på flere fejl i Afghanistan-indsats

Skrevet af admin

09/06/2016

Dagens topnyheder

Afghanistan er en meget skrøbelig stat. Landet er ikke i stand til at skabe grundlæggende sikkerhed, retssikkerhed, serviceydelser eller økonomiske muligheder for alle borgere, og befolkningens tillid til staten mangler.

Det viser en ny rapport om den danske krigsdeltagelse i Afghanistan fra 2001-2014.

Alligevel er udenrigsminister Kristian Jensen (V) ikke i tvivl: Danmark har været med til at gøre en forskel og gjort Afghanistan til et bedre land at leve i.

- Helt overordnet synes jeg, at rapporten viser, at Danmark har gjort en positiv forskel i Afghanistan som del af en større international indsats, siger Kristian Jensen til Ritzau.

Rapporten, som offentliggøres torsdag, viser, at der blev begået fejl - især i begyndelsen.

Den danske indsats skete uden tilstrækkeligt indblik i afghanske forhold, og der blev postet for mange penge ind for hurtigt, hvilket fremmede korruption.

Der skulle være brugt flere kræfter på at skabe politiske løsninger frem for forskellige kombinationer af udviklingsbistand og militære midler.

Det er tre rapporter fra henholdsvis Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), konsulentfirmaet Landell Mills og Forsvarsakademiet, som danner rammen for erfaringsopsamlingen fra Afghanistan.

Erfaringerne, som partierne bag Afghanistan-indsatsen i 2014 besluttede at få udarbejdet, skal ikke placere et politisk ansvar.

- Går det godt nok? Nej. Er der tilbageskridt i forhold til noget af det, vi har gennemført? Ja, siger Kristian Jensen, som erkender, at indsatsen varede mange år længere end forventet.

Krigen har kostet 43 danske soldater livet. Mindst 13 milliarder kroner er blevet brugt på militære udgifter samt over fire milliarder kroner i ulandsbistand.

- Hvis man gør det op i forhold til dem, der har mistet en far, en ægtefælle, en søn eller en datter, så er jeg sikker på, at det regnestykke på ingen måde hænger sammen. For det er et ultimativt offer at skulle give.

- I forhold til dem, som kommer hjem med sår på krop og sjæl, så er det også et umuligt regnestykke at gøre op, siger Kristian Jensen.

Men han minder om, at Afghanistan i 2001 var hjemsted for international terrorisme, og efter angrebet på USA 11. september var der frygt for yderligere angreb mod Vesten.

I dag er Afghanistan ifølge Kristian Jensen "et land, der i langt højere grad har gennemført frie valg, har en højere grad af ligestilling og en højere grad af levestandard".

/ritzau/