Dansk rederi reddet på kanten af afgrunden

Rederiet Torm ser ud til at have afværget en truende betalingsstandsning. Efter måneders forhandlinger er det lykkedes selskabet at lande en aftale med bankerne og ejerne af Torms indchartrede skibe.

Aftalen forlænger selskabets bankgæld, giver ny likviditet og sikrer besparelser på de lejede skibe.

- Selskabet har nu tid til at få sikret den fremtidige, langsigtede kapitalstruktur, siger Torms bestyrelsesformand N.E. Nielsen.

- Det har taget ekstraordinært lang tid at nå hertil og har påført selskabet meget store omkostninger. Men Torm kan nu fortsætte den daglige drift, siger han.

Aftalen sikrer ny arbejdskapital på knap 600 millioner kroner indtil udgangen af september 2014. Bankgæld på godt 10 milliarder kroner bliver forlænget til udgangen af 2016, og man får henstand på afdrag i to år.

I forbindelse med aftalen offentliggør Torm forventninger til 2012, og de viser et svimlende underskud på op til 2,2 milliarder kroner før skat.

Torm har siden 2010 arbejdet på at forbedre selskabets økonomiske forhold. Det har imidlertid været svært at hente ny kapital og få aftaler med bankerne på plads. Selskabet har sideløbende gjort klar til en betalingsstandsning.

Som led i aftalen kan der blive sat gang i en salgsproces for 22 skibe. Desuden får Torm ændret i aftaler med ejere af de skibe, som er indchartret, hvilket giver store besparelser for rederiet.

Ejerne af de indchartrede skibe veksler tilgodehavende til aktier i Torm. Det betyder, at bankerne fremover vil eje knap 73 procent af rederiet, mens ejerne af den indchartrede tonnage vil have godt 17 procent og eksisterende aktionærer 10 procent.

Jacob Pedersen, Torm-analytiker hos Sydbank, glæder sig over, at Torm i sin nuværende form er reddet, men ser fortsat betydelige udfordringer.

Blandt andet er der ikke gjort noget ved gælden, og den reelle egenkapital er stadig langt under den bogførte værdi.

Han konstaterer, at aktionærernes værdier er væk, og at aftalen lægger bånd på Torm.

- Der er lavet optioner på, at Torm kan tvinges til at sælge 22 skibe, og der skal allerede sælges fem, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip