Dansk Røde Kors om teltlejre: Det giver ingen mening

Skrevet af admin

08/01/2016

Dagens topnyheder

Røde Kors undrer sig højlydt over, at regeringen har valgt at indkvartere asylansøgere i teltlejre. Der er masser af ledige pladser på asylcentre, der allerede er betalt, siger generalsekretær Anders Ladekarl.

- Vi har ledige pladser, alligevel vælger man at placere folk i teltlejre i snestorm. Det giver ingen mening. Medmindre man vil udsende nogle signaler og endnu et symbol for at skræmme folk væk fra Danmark, siger han.

De første asylansøgere flyttede fredag ind i en ny teltlejr i Næstved. Lejren har ifølge Udlændingestyrelsen plads til 400 personer. Den første teltlejr blev oprettet i slutningen af november i Thisted, og i næste uge tages yderligere to teltlejre i brug i Haderslev og Herning.

Men ifølge Anders Ladekarl har Røde Kors i hvert fald 200 ledige pladser under almindeligt tag. Pladser, der vel at mærke allerede er betalt for. Derudover melder flere kommuner om ledig kapacitet.

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, forklarer til TV 2, at det skyldes, at regeringen gerne vil være sikker på at have plads nok under tag til børnefamilier. Hvis der altså pludselig skulle komme mange af dem til landet.

Det argument giver Anders Ladekarl ikke meget for.

- Hvis der kommer børnefamilier, er jeg sikker på, at vi finder plads til dem, siger han.

- Vi kan sagtens håndtere den udfordring, der er, i det eksisterende system. Vi behøver ikke have adskillige hundrede pladser til rådighed, hvis der skulle komme en enkelt børnefamilie.

Regeringen regner med, at der kommer 25.000 asylansøgere til Danmark i år. Hvis det bliver til virkelighed, kan der blive brug for teltlejre, medgiver Anders Ladekarl.

- Det antal, der er kommet hen over nytår og julen, kan vi snildt håndtere. Derfor er det helt unødvendigt at begynde at oprette teltlejre.

Også Alternativet ryster på hovedet over, at flygtningene bliver installeret i telte, når nu der er plads til dem inden døre. Udlændingeordfører Ulla Sandbæk kræver derfor svar fra udlændingeminister Inger Støjberg (V).

- Det kan godt være, at militærfolk synes, det er ok at ligge i store telte, men her taler vi om dybt traumatiserede mennesker, som er flygtet igennem hele Europa under de meste forfærdelige forhold, hvor de har risikeret livet.

- Ingen ved, hvor længe, de skal blive i de her telte. Det her er ren symbolpolitik, siger hun til Ritzau.

/ritzau/