Dansk skib skal kortlægge plastikforurening i havene

En dansk ekspedition er stukket til søs for organisationen Plastic Change for at indsamle data om, hvor stor udbredelsen af plastikforurening er i verdenshavene.

- Ekspeditionen har netop passeret Panama-kanalen og er på vej ud i Stillehavet, hvor vi ved, at vi har den største koncentration af plastik og mikroplastik, siger leder af Plastic Change, Henrik Beha Pedersen, til Ritzau.

- Nede fra Galapagos og op til Los Angeles vil vi trawle plastik og dokumentere, hvor store mængder der er, hvilken størrelsesfordeling og om plastikken optages i de fisk, vi fanger på ekspeditionen.

De indsamlede informationer skal indgå i det globale overblik over plastikforureningen i verdenshavene.

En ny rapport fra World Economic Forum, der er et diskussionsforum for verdens økonomiske problemstillinger, forudser, at hvis der ikke bliver gjort noget ved plastikproblemet, vil vægten af plastik i 2050 overstige vægten af fisk i verdenshavene.

Problemet med plastik i havene har fået en del global opmærksomhed på det seneste. Ikke mindst på grund af den 20-årige hollænder Boyan Slat.

Den unge opfinder har udviklet en metode til at indsamle den plastikforurening, der flyder i vandets overflade. Opfindelsen er dog stadig på forsøgsstadiet.

Henrik Beha Pedersen hilser hollænderens opfindelse velkommen, men understreger, at løsningen på problemet ikke skal findes til søs.

- Det er fint at rydde op i havet, og det er fint, at Boyan Slat har et forsøg kørende, hvor han tidligst om fem år, måske, kan begynde at rense noget af plastikken op ude i havet, siger Beha Pedersen.

- Men 80 procent af plastikken ender på havbunden, og løsningerne skal vi finde på land.

- Et af problemerne er de millioner af mennesker, der ikke har en skraldespand. Et andet stort problem er design som mælkekartoner med skruelåg. Det er nogle af de problemer, vi skal have fundet løsninger på oppe på land.

Med på ekspeditionen er forskere fra flere danske universiteter.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip