Dansk stortalent tænkte på at kvitte Ajax

- Hej, lyder det kækt i forårsregnen fra den 18-årige fodboldspiller, der holder ni dages sommerferie fra tilværelsen i Ajax Amsterdam, inden han i næste uge med det danske U19-landshold påbegynder forberedelserne til EM-kvalifikationsturnering i Portugal i juni.

- Det er rart at være hjemme igen. Her har jeg min familie og mange af mine venner, siger han et øjeblik senere over en bid brød på Café Stygge i hjertet af Limfjordsbyen.

Sidste år i august skiftede han fra AaB til den hollandske storklub på en fireårig kontrakt. Men selv om det var en barnedrøm, der hermed gik i opfyldelse, erkender Lucas Andersen, at skiftet ikke har været problemfrit.

- I AaB var jeg den, som alle talte om. I Ajax har det været næsten lige omvendt, selv om trænerne er tilfredse med mig. Her er jeg pludselig nederst i hierarkiet. Og det har altså været lidt hårdt, siger Lucas Andersen.

Specielt det første halve år i Ajax var vanskeligt.

- Jeg havde en længere periode med hjemve, og ind imellem kunne tanken om at kvitte Ajax godt strejfe mig, siger Lucas Andersen, der havde det svært med at bo hos den plejefamilie, som Ajax Amsterdam skaffede ham ved ankomsten.

- Ideen var egentlig udmærket. Jeg kunne i det daglige læne mig op ad voksne mennesker. Men som ungt menneske, der nyder friheden, uden at man hele tiden skal spørge nogen om lov til at gøre det ene eller andet, fandt jeg mig aldrig helt til rette, siger Lucas Andersen.

Efter juleferien vendte det gode humør dog tilbage. Lucas Andersen forklarer det med, at hans danske kæreste flyttede ned til ham i hans nyindkøbte Amsterdam-lejlighed.

- Det var skønt at få selskab af Thea, siger han.

Men også samværet med tre af Ajax Amsterdams fem øvrige danske spillere bragte positivitet.

- På Ajax-førsteholdets tur til Brasilien i januar havde jeg flere samtaler med især Christian Eriksen, Nicolai Boilesen og Viktor Fischer. De fortalte, at deres første tid i Holland også havde været svær. På den måde gik det op for mig, at mine negative tanker langtfra var enestående, siger Lucas Andersen om sine holdkammerater på henholdsvis 21, 21 og 18 år.

Med til historien om eks-AaB’erens besværlige Ajax-start hører også, at han siden ankomsten i fjor kun har fået 10 minutters spilletid på klubbens førstehold.

- Jeg havde håbet på mere. Men jeg accepterer trænerens beslutning. Frank de Boer råder over masser af fremragende fodboldspillere, som man ikke sådan bare lige slår af holdet, siger Lucas Andersen, der husker sin førsteholdsdebut 8. december sidste år med glæde.

- Først dagen før fik jeg besked på, at jeg var inde i truppen til kampen mod Groningen. Jeg troede ikke på spilletid. Men 10 minutter før tid kaldte de Boer på mig, og til klapsalver fra 40.000 tilskuere løb jeg ind på banen. Det gik rigtig godt. Kun fordi stolpen stod i vejen, scorede jeg ikke til slut i kampen, smiler Lucas Andersen.

Selv om han ikke siden har fået spilletid på førsteholdet, men primært er blevet brugt på ungdomsholdet Jong Ajax, modtog han en guldmedalje, da Ajax for kort tid siden blev hollandsk mester.

- Den titel er jeg glad for. Men i den kommende sæson går mine ambitioner i retning af mere spilletid. Får jeg det, nærmer jeg mig også mit ultimative mål, siger Lucas Andersen, der røber, at det er debut på det danske A-landshold.

- Selv om min første sæson i Ajax har været hård, ærgrer jeg mig ikke over, at jeg valgte at tage derned. Jeg føler, jeg er blevet en dygtigere fodboldspiller, siger Lucas Andersen og tilføjer:

- I Ajax har jeg fået tilknyttet en personlig træner, så min fysik bliver forbedret. Fodboldteknisk har jeg ingen problemer med at følge med. Men muskelmæssigt kan der sagtens blive lagt noget på, siger Lucas Andersen.

Han så med fra sidelinjen, da AaB på hans gamle hjemmebane på Superligaens sidste spilledag spillede sig i Europa League via 2-2 mod Randers.

- Det var en god oplevelse. Jeg havde en fin tid i AaB og har stadig følelser for klubben. Men AaB skulle have vundet kampen. Desværre svigtede effektiviteten i afslutningerne, siger Lucas Andersen.

Dagens Gossip