Dansk supermarked med overskudsmad skal lære amerikanerne om madspild

Skrevet af admin

21/04/2016

Dagens topnyheder

Nyheden om Danmarks første sociale supermarked, Wefood, er gået verden rundt.

Torsdag rammer nyheden også FN-bygningen i New York.

Det sker, når generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen skal fortælle verdens ledere og ministre, hvordan organisationens butik på Amagerbrogade i København bidrager til at mindske madspild.

- Vi oplever, at Wefood imponerer, fordi det er et effektivt koncept, der på en enkelt måde gør noget ved al den mad, der bliver smidt ud.

- Vi er stolte af, at verden kigger mod Danmark for at se løsninger, siger Birgitte Qvist-Sørensen i en pressemeddelelse.

Hun er inviteret med til mødet for at fortælle, hvordan bekæmpelse af overskudsmad kan være en del af Vestens svar på at løse et af de 17 nye verdensmål for en bedre klode.

Nemlig mål nummer 12, der handler om at begrænse det overforbrug, som især Vesten står for.

Wefood, som åbnede i februar, sælger mad, som ikke længere kan sælges til fuld pris. Det kan skyldes skader på emballagen eller at "bedst-før-datoen" er overskredet.

Til gengæld kan kunderne købe varerne 30 til 50 procent billigere end i det almindelige supermarked.

Leverandørlisten tæller restauranter, caféer, en slagter og en købmand, ligesom Dansk Supermarked, der driver blandt andet Føtex, er med.

Hvert år smides mere end 700.000 ton mad ud i Danmark, og bag idéen til Wefood ligger, ud over bekæmpelsen af madspild, et ønske om hjælpe verdens fattigste.

Derfor går overskuddet fra butikken til Folkekirkens Nødhjælps arbejde ude i verden.

Inspirationen til det nye supermarked er hentet i London og Wien, men modsat her, hvor kun kunder med en lav indkomst kan handle, er det danske supermarked for alle.

Folkekirkens Nødhjælp planlægger at åbne flere supermarkeder andre steder i landet.

/ritzau/