Dansk topdommer i oprør: Massemordere går fri

En dansk dommer ved krigsforbryderdomstolen i Haag retter nu en sjælden hård kritik mod hele FN-tribunalet og sine kolleger.

Professor, dr.jur. Frederik Harhoff er dybt bekymret over, at FN-domstolen på det seneste har frifundet flere personer, der var øverstbefalende under borgerkrigen i Jugoslavien.

Og retspræsidenten for domstolen har ifølge Harhoff udøvet massivt pres mod meddommerne for at lade de serbiske og kroatiske topofficerer slippe for straf.

Det skriver den danske topdommer i et fortroligt brev, der er sendt til 56 personer, skriver BT.

- De seneste domme hernede har bragt mig i et dybt fagligt og moralsk dilemma, som jeg aldrig har stået i før.

- Det værste er mistanken om, at nogle af mine kolleger har ligget under for et kortsigtet politisk pres, der fuldstændig ændrer præmisserne for mit arbejde i rettens og visdommens tjeneste, lyder det fra Frederik Harhoff i brevet ifølge BT.

Han skriver desuden, at udviklingen "vækker dyb bekymring i både mit eget sind og blandt kolleger i korridorerne her i domstolen".

I november 2012 frifandt Appelretten i Haag to kroatiske topofficerer, som ellers var blevet idømt henholdsvis 18 og 24 års fængsel for forbrydelser mod menneskeheden. Og i februar fik en højtstående serber også lov til at gå fri.

Frederik Harhoff anklager også den amerikanske præsident for domstolen, Theodor Meron, for at lægge "ihærdigt" pres på de andre dommere for at frifinde militærcheferne, skriver BT.

Motivet skulle ifølge Harhoff være militære interesser i USA og Israel, hvor stærke

kræfter angiveligt er bange for, at der skabes en international praksis, hvor højtstående officerer bliver straffet for de krigsforbrydelser, som deres underordnede begår.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip