Dansk topofficer anklager Afghanistans regering for »mafiametoder«

Det siger dansk forsvars højest rangerende officer i Afghanistan, brigadegeneral Flemming Agerskov, efter foreløbig ti måneders tjeneste som leder af antikorruptionsenheden ved ISAFs hovedkvarter i Kabul.

NATOs militære hovedkvarter har blandt andet til opgave at bekæmpe korruption og narkotikaeksporten fra landet, fordi Taleban får en stor del af sine penge herfra. Men den afghanske regering, fra præsident Karzai og nedefter, er gennemkorrupt, fastslår den danske topofficer i landet. Det skriver Berlingske.

»Mindst 80 procent af de ansatte i offentlige stillinger har betalt for deres job. De sidste 20 procent har fået jobbet, fordi de er i familie med dem, der besætter jobbet. Men de benytter sig alle af mulighederne for at stjæle med arme og ben, og de har opbygget et system, der fordrer korruption,« siger Flemming Agerskov.

Og når man har betalt titusinder af dollar for at få en stilling som eksempelvis offentlig indkøber af brændstof, er man nødt til at stjæle af leverancerne for at kunne betale sin chef for det job, man har købt.

De milliarder af kroner, som korrupte embedsmænd og politikere stjæler fra internationale donorlande og fra befolkningen, hvidvaskes ifølge Flemming Agerskov især i Kina, Dubai og Litauen.

Han anslår med et slag på tasken, at en tredjedel af den halve milliard danske skattekroner, som et bredt flertal i Folketinget har besluttet at sende til Afghanistan hvert år, går tabt på grund af inkompetente embedsmænd og korruption.

Socialdemokraternes udenrigs- og udviklingsordfører, Jeppe Kofod (S), tror ikke, at en tredjedel af den halve danske bistandsmilliard vil gå til spilde.

»Det er ikke, hvad vi har fået at vide,« siger han.

Men Jeppe Kofod er omvendt ikke i tvivl om, at korruptionsniveauet er højt.

»Men hvis ikke vi giver penge, så kan vi være sikre på, at Afghanistan bryder sammen, og vi risikerer, at Taleban kommer tilbage. Det er et valg mellem pest og kolera. Men vi kræver fremskridt i korruptionsbekæmpelsen år for år, og det har afghanerne skrevet under på. Bliver der tilbageskridt, mister de pengene,« siger han.

Ifølge Jeppe Kofod vil tilbagetrækningen af vestlige tropper i år og næste år i sig selv medvirke til at begrænse korruptionen, fordi deres indkøb af brændstof og andre forsyninger ophører.

Han har ikke noget imod, at den danske general deler ud af sin viden om forholdene, men mener på den anden side ikke, at problemerne er nye.

»Der er familieklaner og udbredt korruption, og du kan også købe dig en plads i parlamentet, hvis du har blod på hænderne og vil undgå retsforfølgelse. Men vi har en strategi: Vi giver dem evnen til at styre landet. Viljen skal de selv finde. Ellers trækker vi støtten væk,« siger Jeppe Kofod.

Venstres udviklingsordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), er på samme linje.

»Selvfølgelig skal der ringe alarmklokker, og vi ved godt, at det absolut ikke er risikofrit at investere i Afghanistan. Men vi gør det alligevel. Opdager man svindel med projekter, skal de lukkes, men Danmark skal ikke lukke for »hovedhanen«. Danmark skylder den afghanske befolkning og de danske faldne og sårede at give et solidt bidrag til Afghanistans udvikling,« siger han.

»Men det er klart, at når en person med en vægt som brigadegeneralen udtaler sig, må man gå ud fra, at han ved, hvad han taler om. Derfor vil jeg vide mere om, hvad der foregår, og det vil jeg spørge udviklingsministeren om,« tilføjer Jakob Ellemann-Jensen.

Dagens Gossip