Dansk udenrigspolitik skal fokusere mere på nærområder

Skrevet af admin

18/01/2016

Dagens topnyheder

Danmarks udenrigspolitik skal fremover koncentrere sig om de områder, der ligger tættest på os og hvor vi har de største interesser.

Det er de første konklusioner i den udredning, som ambassadør Peter Taksøe-Jensen er blevet bedt om at udarbejde med henblik på en revision af udenrigspolitikken.

Til Politiken siger han, at Danmark bør lægge sine kræfter der, hvor der er mest på spil for os selv.

- Vi skal fokusere mere på vores nærområde og måske ikke forsøge at påvirke verden langt fra Danmark, hvor der ikke er en direkte betydning for danske interesser, herunder danske forretnings- og erhvervsinteresser.

- Jeg vil foreslå en ny fokusering strategisk og geografisk, siger han til avisen forud for en udenrigspolitisk konference, som begynder tirsdag.

Peter Taksøe-Jensen mener blandt andet, at Danmark bør opprioritere Arktis, mens han til gengæld er kritisk over for vores involvering i Palæstina-konflikten.

- Hvis man tænker strategisk over det, er det nok også sådan, at Danmark ikke direkte er den aktør, der kommer til at få israelerne og palæstinenserne til at sætte sig ned og skrive under på en fredsaftale, siger han.

Peter Taksøe-Jensen har tidligere været dansk ambassadør i USA, men er siden blevet flyttet til Indien.

Han blev af statsminister Lars Løkke Rasmussen i efteråret bedt om at give et bud på, hvordan den danske sikkerheds-, handels- og udenrigspolitik bør se ud i fremtiden.

Rapporten forventes at være færdig i maj.

/ritzau/